Чистка пред прокуратурата, вместо патрончета с мастика никнат теменужки

Без палми в Пловдив, засаждат 10000 рози

Патрончета с мастика, пластмасови бутилки и боклуци, даже обувки изскочиха под зелената градина пред сградата на прокуратурата в Пловдив.

Под древната растителност не е чистено от години. Гледката бе потресаваща - на пъпа на града, пред очите на магистрати.

Изпитите патрончета и боклуци ще бъдат заменени с близо 4000 теменужки и парички.

"Ще се насипе с пръст, ще направим хубава цветна фигура", каза Стоян Алексиев, директор на общинско предприятие "Градини и паркове". "Това е знаково място. Всеки знае площад "Съединение" и трябва да изглежда добре". Всичко зависи от пловдивчани. Ако един гражданин има съвест, ще отиде до кошчето, няма да хвърли боклука в зелената площ, коментира градинар №1.

Подобен проект се реализира и около Малката базилика. Там ще се изгради и капково напояване.

Тази година ще бъдат засадени 10 000 рози. Ще цъфти и мирише по бул. "Карловско шосе",  "Мария Луиза", "Шести септември", "Никола Вапцаров", бул. "България".

"Палми няма да се купуват. Има няколко на склад. Ще ги посадим, само ако е подходящо мястото и се връзва с интериора. Щом толкова не ги харесват хората, няма да ги слагаме. Макар, че ни обвиняват, че палмите три месеца са завити с найлон и не са красиви. Вижте дърветата - в момента нямат листа и никой не е казал, че не са красиви. Всяко дърво си има красота определено време в годината. Може да е седмица, две или месец", обясни Алексиев.