Правилното хранене играе важна роля при лечението на синузитa

Витамин А подпомага изграждането на здрави лигавици в областта на главата и гърлото

Когато са болни, синусите страдат от по-висока киселинност, затова диетата ни трябва да бъде по-скоро алкална.

Сол
Приемът на сол трябва да бъде минимален, тъй като солта извежда големи количества вода в тъканите и с това и калцият от организма.

Треска
Ако е налице и висока температура, трябва да се приемат само пресни плодове и зеленчукови сокове, разредени с вода в съотношение 50:50, докато треската отшуми.

Храни, които следва да се избягват:

Пържени храни,
Нишестени храни,
Рафинирана (бяла) захар,
Бяло брашно,
Ориз,
Кексове, торти и пр.,
Силни подправки,
Месо и месни продукти.
Алтернативи:

Маслото трябва да се използва пестеливо.
Медът може да се използва за подслаждане.
Всички видове плодове могат да бъдат консумирани с изключение на цитрусите - лимон, лайм, портокал и грейпфрут.
Млякото трябва да се консумира в по-големи количества, тъй като съдържа калций, който има ефект за преодоляване на възпалението у тъканите.
Всички готвени храни трябва да бъдат прясно приготвени.
Зеленчуци трябва да се консумират в изобилие.
Храни, които трябва да се включат в диетата:

Диета, богата на витамин А е най-добрата защита срещу проблеми със синусите. Витамин А подпомага изграждането на здрави лигавици в областта на главата и гърлото. Пълноценни източници на този витамин са пълномасленото мляко, изварата, яйчния жълтък, тиквата, морковите, листните зеленчуци, доматите, мангото и папаята.
Билките могат много да помогнат при лечението на болестта. Като цяло те са лесни за намиране и се справят доста добре с повечето симптоми на синузит. Билки като евкалипт, джинджифил, хидрастис и мента са само някои от природните средства за борбата със запушването и възпалението на синусите. Те са известни със своите антибактериални и противовъзпалителни качества.
Млечните продукти биха могли да засилят проблемите със синусите, затова е препоръчително да се включат сардина, морски водорасли и зелени листни зеленчуци като много по-добри източници на калция.

Плодовите сокове е добре да бъдат заменени с плодове, тъй като соковете имат по-висока концентрация на въглехидрати и в повечето случаи съдържат консерванти.
Кофеинът отслабва надбъбречните жлези.
Рафинирани захари - ИЗБЯГВАЙТЕ ги! Организмът трудно се справя с тяхното разграждане.
Газираните напитки атакуват стомаха ви.
Горчицата и майонезата нарушават нивото на PH в организма.