Българин оглавява мисията на МВФ в Украйна

Парите

05-03-2014, 10:20

Снимка:

Money.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Той бе зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов

В Киев започна работа мисия на Международния валутен фонд (МВФ), оглавявана от българина Николай Георгиев, съобщи ИТАР-ТАСС.

Георгиев е учил през 1993-1998г. в Университета на щата Мериленд и има докторат по икономика. Между 2000г. и 2001г. той бе зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов. През 2007-2009г отговаряше в МВФ за ЮАР, след което оглави мисията за Молдова.

Експертите ще останат в страната до 14 март, съобщи представителството на МВФ в Украйна. Целта на мисията е да оцени ситуацията в страната и да обсъди икономическите реформи, от които зависи подкрепата на международната финансова институция.

За последен път мисия на МВФ е посещавала Киев през октомври 2013 година, а последният меморандум между Украйна и МВФ бе подписан през лятото на 2010 година, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Тогава Фондът откри за Киев нова програма за финансиране на обща стойност 15.5 млрд. долара, но Украйна успя да получи само първите два транша или общо 3 милиарда долара. Програмата бе спряна, тъй като Украйна не изпълни изискванията на МВФ.