Синоптици: Чакат ни студ, сняг и дъжд

Животът

05-03-2014, 10:08

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-лошо ще е времето между 11 и 13 март

Студ, дъжд и сняг. Такова време ни чака през цялата идваща седмица и дори през уикенда, предупреждават метеоролозите от TV MET.

Макар февруари да ни изненада с високи температури, не бързайте да прибирате палтата и ботушите в гардероба, съветва синоптикът Симеон Матев, пише "Преса". През следващите два живакът в цялата страна ще падне до 4-5 градуса над нулата. Ще духа силен северозападен вятър, заради което времето ще се усеща дори по-студено, отколкото такива температури предполагат. В цялата страна ще има превалявания, като най-засегната ще е Югозападна България.

В районите на Благоевград, Петрич, Сандански вече са паднали по над 60 - 70 литра валежи на квадратен метър. Това обаче е добра новина за региона, който заради продължителното засушаване беше изправен пред опасност от воден режим.

Най студено ще бъде в дните между 11 и 13 март. В ранните часове на тези дни живакът ще сочи под нулата в цялата страна. най-ниски ще са температурите във високите планински райони и в котловините, като например в Самоковско.

В този период очакваме минус 7 - 8 градуса. Има сериозна вероятност и да завали сняг, каза още Матев. дори и да се образува снежна покривка обаче, тя едва ли ще трая дълго.

Пролетта ще напомни за себе си във втората половина на март. Като типично женски месец той ще ни зарадва и с високи, почти летни температури.

Очакваме те да скочат до над 20 градуса, поясни Матев. Въпреки хубавото време, което ни чака, живакът няма да скача над нормалното за сезона.

Всички нетърпеливи за лятото ще трябва да почакат - истинският горещ сезон няма да настъпи преди първи юни, категоричен беше синоптикът, цитиран от БЛИЦ.