Валят сигнали от руски граждани и директори за таксите в училище

Родители пускат жалби в Инспектората, училищни ръководства подават сигнали за невнесени вноски

Родители на русначета отказват да плащат задължителните за граждани извън ЕС или без постоянно гражданство такси за обучение на децата си. Още по-сериозен стана проблемът след като преди 10 дни тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповед за платено обучение на чужденци със статут на временно пребиваващи в България, които не са от страни, членки на ЕС. Отменената заповед е от 2009 г, на тогавашния министър на образованието Даниел Вълчев. Заповедта на ексминистъра е атакувана от руски граждани като дискриминационен акт спрямо чуждите граждани, в нарушение на чл.14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Това стана след като група от родители заведоха дело в съда с мотива, че въпросната заповед нарушава човешките им права. Сред застъпилите се в този акт са и живеещи в Бургас родители, които се задъхват от финансовата тежест.

Факт е, че в Бургас най-многобройната група чуждестранни деца в учебни заведения са руските граждани. Такъв регистър има в Министерство на образованието, като информацията се предоставя от самите учебни заведения чрез Образец №1, където се записват децата чужденци с временен или постоянен статут на пребиваване, обясни зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

"Непрекъснато следим тази информация, както от регионалния инспекторат така и от службата по миграция и службите, които издават различни документи, свързани с пребиваването на чужденците. На територията на община Бургас имаме близо 400 рускоезични деца", каза Ананиева. 

Броят на желаещите да живеят в областта постоянно нараства, което налага създаването на руско училище. Това е и идеята на бургаския кмет Димитър Николов.

"От доста време работим по тази процедура. Водили сме разговори с руското посолство, с Министерство на образованието също, имаме кореспонденция между институциите, тъй като най-често при кмета идват заявки, че броят на рускоговорящите деца се увеличава и се налага те да плащат държавна такса за обучението си. Освен това им се налага да се явяват на изпити за покриване на руския държавен стандарт към руското посолство и търсят възможност да се ситуира в Бургас такова руско училище. Уточнили сме следващите стъпки за да се създаде такова заведение. Това трябва да е предмет на междудържавна спогодба в лицето на двете министерства на образованието на България и Русия", обясни Ананиева.

Според началникът на РИ към МОН в Бургас - Георги Даутев, повече рускоговорящи семейства има в община Поморие, в Несебър и Свети Влас, Созопол, предпочитани са и села във вътрешността на областта. Не са малко все пак и учащите русначета в Бургас.

Министерството на образованието сега обжалва, наложената отмяна на Заповедта за таксите, чака се решението на петчленен състав.

Г-н Даутев разясни, че в случая не става въпрос за отмяна на таксата за чужденци, а по скоро за промяна на размера й, но все още няма нищо окончателно.

„В инпектората има постъпили жалби от руски граждани, не са много и са за размера на таксата”, каза още той.

Не само руските граждани обаче са притеснени от задължителните вноски, потърпевши се оказват и директорите на учебните заведения. Няколко училища не са получавали таксите за обучение от чужденците. Имало и случаи, в които те се бавели повече от година.

„Това е законово изискване, има си правила. За щастие не са много сигналите от ръководствата на учебните заведения за отказани плащания. Предимно идват от училища извън областния център, в по-малките неселени места”, уточни г-н Даутев. Той е категоричен, че при всички случаи държавните вноски ще останат, дори и техния размер да бъде коригиран, така както е и в останалите европейски държави.