Тимошенко поиска икономически санкции срещу Русия

Латвия и Литва пък готвят санкции срещу някои украински граждани

На Москва трябва да бъдат наложени икономически санкции особено ако насилието продължи да ескалира, заяви бившият украински премиер Юлия Тимошенко в интервю за италианската новинарска телевизия "Скай Ти Джи 24", предаде Франс прес.

"Отново призовавам Запада да се намеси решително по дипломатически път, за да помогне на страната ми, която е твърде слаба спрямо Русия", каза Тимошенко. "Прекият диалог е невъзможен след (руската) военна агресия, която понесе Украйна", отбеляза Тимошенко и призова ООН и лидерите по света да продължат посредническите си усилия и преговорите с Кремъл, пише БТА. Революцията не е приключила. Борбата продължава и предстоят още големи промени, каза в интервюто Тимошенко.

В същото време Латвия реши да наложи забрана за пътувания и да замрази активите на украински граждани, свързани с нарушения на човешки права и корупция, съобщи латвийското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Външното министерство на Литва заяви, че също подготвя забрана за пътувания за 18 служители на предишното държавно управление на Украйна, които са заподозрени в нарушения на човешки права и насилие над протестиращи.

Украинските депозити в Латвия са в общ размер около 100 милиона евро, или малко над 1 процент от чуждестранните влогове, които са на обща стойност 9,2 милиарда евро.
"Латвия задейства законови процедури за налагане на забрана за пътуване и замразяване на активи срещу лица, отговорни за неправилно управление на държавните финанси на Украйна и нарушения на човешки права", се казва в изявление на латвийското външно министерство.

Очаква се около 10 души да бъдат включени в черния списък на Латвия, съобщи говорител на министерството. Имената им не се посочват.

Литовският външен министър Линас Линкевичус заяви, че сваленият украински президент Виктор Янукович ще е в списъка. Литва и Латвия са бивши съветски републики с големи малцинства от етнически руснаци. Те критикуват растящата руска намеса в делата им - от търговски войни до изтребители, преминаващи по границата на въздушното им пространство, отбелязва Ройтерс.

Междувременно и правителствата на ЕС са постигнали предварителна договорка за замразяване по молба на Киев на авоарите на 18 украинци, след като новото правителство в Украйна обяви, че милиарди долари държавни пари са изчезнали, предаде Ройтерс.

Предстои решението да получи окончателно одобрение в следващите дни. Миналата седмица Австрия, Швейцария и Лихтенщайн съобщиха, че замразяват авоари на бивши украински управници. В австрийскиясписък фигурираше и сваленият президент Виктор Янукович. Засега обаче не е ясно дали негови банкови сметки ще бъдат замразени в целия ЕС.