LIVE: Какво се случва в Украйна

Новините

05-03-2014, 06:18

Снимка:

© Thomas Peter Reuters

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Последните събития около конфликта между Киев и Москва

Най-важното
- Русия не е изпращала войски в Крим, нито има намерение засега да го прави, заяви руският президент на пресконференция.
- Според украинските власти 16 хиляди руски войници са разположени в Крим.
- Украйна и Русия са започнали преговори на министерско равнище, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк.
- Украйна получи 1 млрд. долара енергийна помощ от САЩ. ЕС също даде заявка, че ще помогне на страната да изплати дълга си към Русия.
- "Газпром" отмени преференциалните цени на газа за Украйна.
- Credit Suisse прогнозира, че "Южен поток" ще бъде напълно блокиран при санкции от ЕС и САЩ.


22:50 Русия е изпробвала междуконтинентална ядрена ракетаДокато светът е вперил поглед в случващото се на Кримския полуостров, Русия успешно е извършила пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Стратегическите ракетни войски са изстреляли РС-12М "Топол" от "Капустин Яр" в района на Астрахан на около 450 км от границата с Украйна. На борда е имало имитация на бойна глава, а ракетата е поразила целта си на полигон "Сари-Шаган" в Казахстан. 
С това лайв блогът за днес приключва. Очаквайте най-важните новини около конфликта и утре на capital.bg.

20:20 Кабинетът "Орешарски" с мерки във връзка с кризата в Украйна На заседание днес Съветът по сигурността към Министерски съвет прие седем мерки във връзка с кризата в Украйна. Те включват създаване на национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната, оценка на състоянието на запасите от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас, разработване на национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна, преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани, стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба, провеждане на балансирана външна политика по отношение на конфликта и преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй.

20:15 Отново напрежение в "Белбек" Малка група украински военни в района на летището "Белбек" е влязла в стълкновение с отряди за самоотбрана на Автономна република Крим, съобщават ИТАР-ТАСС и БТА. Действията са се ограничили до стрелба във въздуха.

20:15 Русия заплаши, че ще отвърне на евентуални санкции на САЩ. "Ще се наложи да отвърнем", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от Ройтерс и БТА.

19:20 Извън протокола. В пресконференцията след изказването в Киев, държавният секретар на САЩ Джон Кери директно нападна руския президент. Първият журналистически въпрос бе как ще отговори на изказването на Путин, че не е изпращал руски войници в Крим. "Той наистина ли е казал това?," остро реaгира Кери и после отчетливо залати глава. Държавният секретар призова руския президент да даде заповед войниците в Крим да се завърнат в казармите си.      

18:55 Пълна словесна атака. Държавният секретар на САЩ Джон Кери не бе приключил изказването си в Киев, когато президентът Барак Обама се влючи от Вашингтон. "Съществува една представа, че Русия е направила много умни стратегически действия. Точно обратното се случва, тя отблъсна много от съседните страни, които отдавна имаха подозрения срещу Русия," заяви Обама. Президентът на САЩ, също като държавният секретар минути преди него, директно обори аргументите на Владимир Путин, че рускоезичното малцинство е било заплашено и това е наложило защитата му.

Фактът, че сега войници са излезли извън казармите си в Крим говори, че не става дума за защита на рускоезичното малцинство, а за опит със сила да бъде притисната Украйна, заяви Обама. 
   
18:50 Украйна и Русия са започнали преговори на министерско равнище. Това е съобщил украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

18:45 Държавният секретар на САЩ Джон Кери говори в Киев. "Аз дойдох тук с ясното послание от президента Обама, че предпочитаме деескалация," заяви той в словото си в украинската столица преди минути. Ако обаче Москва не спре агресията, Кери допълни, че САЩ нямат друг избор освен да продължат със стъпките за политическа, икономическа и дипломатическа изолация. "Тези стъпки не са нашият избор, руските действия ни принуждават към тях," бе категоричен той.

Междувременно приключи заседанието на НАТО в Брюксел, продължило близо седем часа. След него генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Русия продължава да нарушава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и международните си задължения въпреки многократните призиви на международната общност. Това създава сериозна опасност за сигурността и стабилността на евроатлантическия регион, добави Расмусен.

18:30 Помощ и от ЕС Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от 2 милиарда долара за доставките на руски газ, заяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес и БТА.

18:20 Руски военни кораби са преминали Босфора Турската агенция "Анатолия" съобщава, че два руски военни кораба са преминали Босфора в посока Черно море, най-вероятно с маршрут към Крим.

18:00 Вигенин: България подкрепя суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общност да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната. През 21 век проблемите не могат да се решават чрез военни действия. Това е заявил министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на срещата си днес в Киев с изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, съобщиха от пресцентъра на външно министерство. Според Вигенин е важно правителството на Украйна "да предприеме мерки, с които да ангажира всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност, така че всеки един да се чувства полезен за политическата и икономическата стабилизация на страната и да се сложи край на конфликтите и противоречията". Той е обсъдил и правата на българското малцинство в Украйна.

17:35 Помощта от САЩ. Преди минути държавният Департамент на САЩ официално разпространи информацията за целия пакет мерки за помощ на Украйна. Освен заемът за 1 млрд. долара, той обещава да изпрати експерти, които да съветват Украинската национална банка и финансовото министерство са справяне с икономическата криза. За насрочените нови избори Вашингтон се ангажира с изпращането на техника и експерти за подготовката и провеждането им. Като малък, но директен удар към Москва, САЩ обещава да помогне на Украйна да си търси правата в Световната търговска организация заради политически мотивираните игри с енергийните доставки.    

16:55 Напрежение около военното летище "Белбек" Руски войници, охраняващи военното летище "Белбек" в Крим, са стреляли във въздуха когато украински войници, разположени преди на същото място, са ги приближили, пише ВВС.
Междувременно два украински военни кораба са били блокирани от руски миночистач в пристанището на Севастопол. Щабът на военноморските сили на Украйна в града е бил обграден от про-руски въоръжени хора, както и цивилни, направили човешка верига.
Украинските военни са взели под контрол обратно всички обекти на летището до Севастопол, докато под руски контрол остават пистата и караулното. От дни насам, руската армия се опитва да постави под контрол всички украински военни бази в Крим и се стига до много такива сблъсъци.

16:45 Новата власт в Киев получи подкрепа от САЩ 1 млрд. долара енергийна помощ в рамките на международен кредит ще получи Украйна от САЩ, съобщава БТА. Днес държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Киев, за да изрази подкрепа за новите власти в страната. Експерти от САЩ ще помагат и на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск. Очаква се САЩ да подкрепят и евентуални санкции срещу Русия.

16:30 Великобритания не изключва санкции за Русия Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че за Лондон са отворени "всички възможности за санкции" срещу Русия заради действията й спрямо Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В английските медии беше изтекъл правителствен документ, според който Великобритания не е готова да подкрепи търговски санкции или да затвори вратите на лондонския финансов център пред руснаците. Всички възможности са на масата, а изтеклият документ "не бива да се възприема като наръчник за позицията на външния министър или за решенията на правителството", заяви обаче Уилям Хейг.

Междувременно стана ясно, че в сряда ще се състои извънреден Съвет НАТО-Русия.

15:40 "Газпром" отмени преференциалните цени на газа за Украйна, считано от април. Аргументът е, че Украйна не спазва задълженията си по договора. Общият размер на украинския дълг е 1.529 млрд. долара като е платила 1.3 млрд. долара - под 50% от доставките за миналата година. 

15:20 Украйна е обект на кибератака. Украинската телекомуникационна мрежа е била подложена на масирана кибератака през последните два дни. Това е съобщил ръководителят на украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко пред агенция Reuters. Според него атаката се осъществява чрез оборудване, инсталирано на територията на Крим, а нейната цел са мобилните комуникации на депутатите от Върховната Рада в Киев. Наливайченко допълва, че украинската информационна инфраструктура не е била подготвена за такъв тип нападение.

14:50 Ударната група на самолетоносача "Джордж У. Буш" се насочва към Черно море. Вероятно вече сте видел инякъде това заглавие. Това обаче е класическа манипулация.

Първо самолетоносачи, както на черноморски, така и нечерноморски държави не могат да преминават през проливите, както постановява конвенцията от Монтрьо 1936. На второ място се забранява на бойни кораби от нечерноморска държава да преминават през проливите ако имат стандартно водоизместване над 15 хил. тона или общо 30 хил. тона за всички преминаващи кораби. Само "Джордж У. Буш" има водоизместване от близо 100 хил. тона, а цялата му бойна група от около 17 кораба има водоизместване от близо 200 хил. тона.

Така че, от гледна точка на международното право, новината е меко казано невярна. Отделен въпрос е, че "Джордж У. Буш" не се нуждае да преминава Дарданелите. Разстоянието от границата на териториалните води на Турция до Крим е около 500 морски мили, т.е. напълно в обсега на 300-те крилати ракети, базирани на корабите и подводниците в бойната група на самолетоносача.

Истината e, че "Ударната група 2", част от която е "Джордж У. Буш", е отплавала от Норфолк на 15 февруари, за да се замени в 5-и американски флот ударната групаначело със самолетоносача "Хари Трумън" Операционната зона на 5-ти флот е Индийския океан, Арабско и Червено море, но на път за там групата ще премине и през Суецкия канал, така че нищо не й пречи да се задържи и Източното Средиземноморие. 

От тази гледна точка, да, наистина американски кораби пътуват Черно море, но тази новина е толкова вярна, колкото и заглавието на в. "24 часа" от 1991 г. "Сръбски танкове идват към София" (от дописката се разбираше, че се изтеглят от границата с Хърватия към бази в региона на Белград).

13:38 Русия не е изпращала войски в Крим, нито има намерение засега да го прави, заяви руският президент на пресконференция. Според Владимир Путин, той ще реши да изпрати такива, ако са заплашени руските жители на полуострова, но към момента хората с униформи, които се разхождат там, са местни милиции. Той също така посочи, че санкции за Русия ще наранят и Запада, а според него бившият украински президент Виктор Янукович няма политическо бъдеще. Повече - четете тук.

13:20 Опити за диалог Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще заминат за Кримската автономна република, която е под руски контрол, потвърдил е пред "Ройтерс" високопоставен украински представител, цитиран от БТА. Мисия на Международния валутен фонд (МВФ) пък във вторник започва работа в Украйна, като целта е да оцени ситуацията и след това да започне консултации с украинските власти.

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призна, че срещата му с руския външен министър Сергей Лавров снощи не е постигнала резултат.

12:30 Последици за "Южен поток" Aнализатори на банковата група Credit Suisse прогнозират, че проектът за газопреносната мрежа "Южен поток" ще бъде напълно блокиран при санкции от ЕС и САЩ в случай, че се стигне до най-лошият сценарий в украинската криза - навлизане на руската армия в Източна Украйна и разцепване на страната. 
12:25 Какво трябва да направи ЕС Анализаторите от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП) предлагат незабавни стъпки, които ЕС трябва да предприеме към Украйна и Русия, за да спре ескалацията. По отношение на Киев мерките са: подкрепа към новото правителство; гарантиране, че следващите избори в страната ще се случат в нормална обстановка, което може да означава отлагането им за след 25 май; високопоставено присъствие на ЕС в Украйна, което да осигури съвети и подкрепа. И по отношение на Москва: край на действията в стил "все едно нищо не се е случило", което би могло да включва отмяна на споразуменията по "Южен поток", прекратяване на разговорите за либерализиране на визовия режим и спиране на продажбата на оръжия и технологии с възможно двойна употреба на Русия; налагане на визови забрани и замразяване на авоари; подбуждане към реакции от съседите на Русия в Централна Азия; търсене на сътрудничество в Турция на базата на подкрепата й за татарите в Крим.