Междуфирмените задължения са скочили до 169 млрд. лв.

Oсновните задължения на бизнеса са към свързани компании, доставчици и други компании

Междуфирмената задлъжнялост към края на 2012 година продължава да расте и вече достига 169 млрд. лева, сочи статистиката на Българската стопанска камара (БСК). Данните от нея бяха представени по време на пресконференция във вторник. Увеличението спрямо предходната 2011 година е от 5,6 млрд. лева или с 3,4 на сто.

В същото време задълженията на държавата и общините към бизнеса са близо 2,6 млрд. лева. От тях 447 млн. лева са за изпълнени поръчки, а 1,8 млрд. лева – невъзстановени данъци, включително ДДС и акцизи, информира Инвестор.бг.

Oсновните задължения на бизнеса са към свързани компании, доставчици и други компании (67% от общите задължения или малко над 113 млрд. лева). Данъчно-осигурителните задължени са 4,9 млрд. лева, а към персонала – 2 млрд. лева. Според анализа -  най-голям ръст през 2012 г. бележат задълженията в енергийния сектор, които са се увеличили с 3.23 млрд. лв., и в търговията – с 4.08 млрд. лв.

Голяма част от просрочените вземания са за обществени поръчки, по които фирмите вече са изпълнили задълженията си, но все още не им е платено. "Произвежда се продукция, изпраща се, но няма плащане в определения срок, което бави другите разплащания на фирмите", обясни зам.-председателят на стопанската камара Камен Колев, цитиран от Медиапул.бг.

Най-засегнати според анализа на БСК са строителните фирми и доставчиците на медицински консумативи и лекарства. По думите на Колев тези задължения са останали и до края на 2013 година, а заради забавените плащания от държавата фирмите задлъжняват помежду си.