Тайната на най-стария човек на света за дълголетие

Две от децата на госпожа Мисао Окава я гонят по дълголетие

Утре (5 март) официално признатата за най-стар човек на света Мисао Окава ще навърши 116 години.

Пред британския вестник „Телеграф“ тя разказа тайната си за дълголетие. Ако очаквате някакви чудеса, няма да ги намерите тук. Окава отдава дълголетието си на това, че се храни добре, спи по 8 часа всяка нощ и от време на време си дремва през деня. Тя съветва: „Трябва да се научите да си почивате“.

Госпожа Окава беше призната за най-стар човек в света след кончината на 116-годишния Джироемон Кимура през юни миналата година. Вярвате или не, в Страната на изгряващото слънце живеят над 54 хиляди столетници, сред които 282-ма супер-столетници (мъже и жени навършили повече от 110 години).

Началникът на старческия дом, в който от 18 години живее Окава, разкава, че тя настоява да спи по 8 часа всеки нощ и се храни обилно три пъти на ден.

Супер-столетницата твърди, че любимото й ястие е суши. Като най-щастлив момент тя посочва бракът си през 1919 години и раждането на трите им деца. Две от тях – син и дъщеря, определено са се метнали на майка си. Към днешна дата те са съответно на 94 и 92 години. Трите деца от своя страна сумарно могат да се похвалят с четирима внуци и шестима пра-внуци.