Какви рискове крие пастата за зъби?

Как влияе тя на имунната система...

Пастата за зъби е полезна – кой не вярва в това, питат от medikforum.ru. Но ако сте пристрастени към честото миене на зъбите и изстисквате от тубичката по-голямо количество паста, вие поемате определени рискове. Какви са те?

В пастите за зъби има съставки, които не се измиват, а остават в тялото. С времето се получават натрупвания, които могат сериозно да навредят на здравето.

Според специалистите повечето пасти съдържат флуор, който се натрупва в костите. Това натрупване може да причини отслабване на имунната система, а също да стане сериозен фактор за възникване на нервни разстройства и за отклонения в работата на стомаха. Страдат и ставите.

При производството на пастите се използва също натриев лаурил сулфат, благодарение на което миенето на зъбите е придружено с приятно запенване. И този химикал се натрупва, само че във вътрешните органи, като при това изсушава лигавиците им. Има сведения, че това вещество действа негативно върху репродуктивните функции на мъжете.

Още нещо, което е предназначено за подобряване на хигиенните качества на пастата за зъби: антибактериални добавки. Те наистина убиват патогенните микроби, но заедно с това унищожават и “добрите”. Така микрофлората на устната кухина се променя – дали това е положително...