Вестниците в понеделник, 3 март

Най-доброто от печата

03-03-2014, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Транспортната блокада спъна износа на дървесина

в. "Новинар"

Транспортната блокада на границата с Турция от 10 февруари спъна износа на дървесина от България. Най-голям е проблемът за експорта от пазарджишкия регион. Това съобщи Димитър Янушев от управителния съвет на Браншовата камара по дървообработваща и мебелна промишленост пред "Фокус".

"Това е резултат от няколко фактора. Единият е спадането на курса на лирата спрямо еврото. Освен това влияние оказаха и проблемите на българо-турската граница. Останалите наши съседи – Македония и Гърция, не потребяват големи количества", обясни експертът.

По думите му именно поради тези причина се е стигнало до спад на цените на дървесината като краен продукт. Янушев отчете, че все още не се е понижила стойността на трупите.

"Надеждите на производителите са, че с настъпването на пролетта търсенето ще се повиши. В резултат имаме налични складови количества, които се надяваме да реализираме", каза още Янушев.

Дълговете на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" се топят

в. "Новинар"

Дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) към АЕЦ "Козлодуй" постепенно се топят. От лятото на миналата година до момента те са намалели от 350 на 110 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на централата Иван Генов.

"Когато се върнах на работа в централата, НЕК дължеше на АЕЦ „Козлодуй“ 350 милиона, а АЕЦ „Козлодуй“ дължеше на държавата чрез БЕХ 279 млн. лв", обясни той. Генов изтъкна, че от септември до февруари са изплатени 79 млн. лв на БЕХ към бюджета.

"200 млн. лв от задълженията на АЕЦ "Козлодуй" към БЕХ ги прехвърлихме от НЕК към БЕХ и свалихме по този начин задълженията на НЕК към АЕЦ "Козлодуй", допълни той.

По думите му в момента има разсрочено плащане в размер на 94 млн. лв борчове на НЕК към АЕЦ "Козлодуй". Те трябва да бъдат изплатени на равни вноски до края на годината.

Започнаха строежа за влак стрела с Македония

в. "Новинар"

Строителството на жп линията за влак стрела между България и Македони започна в неделя. Първа копка на трасето от град Куманово до Беляковце, което е част от транспортен коридор №8, беше направена от вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставревски в Македония.

31-километровата линия тръгва от Клечовския мост и ще стигне до Беляковце. Македония трябва да изгради общо три отсечки. Едната е до Беляковце, втората е до Крива Паланка и третата е от Крива Паланка до границата с България и граничния пункт Гюешево.

Само преди една седмица в общо писмо външните министри на двете страни Кристиан Вигенин и Никола Попоски поискаха подкрепа от Европейската комисия за изграждането на високоскоростна железопътна линия, която да свърже София и Скопие.

България и Македония остават едни от последните държави в Европа, които не са свързани с железница. Причините за това се коренят в историята на Балканите и резултатите от Балканските и Първата световна война, когато Македония попада в състава на бъдещата Югославия.

Папазов: През май може да почнат дейностите на естакадата край Шабла

в. "Стандарт"

Надяваме се в рамките на май да започнем строителните дейности по естакадата при нос Шабла. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на блицконтрола в парламента.

Той отговори на въпрос за състоянието на естакада при нос Шабла и за възстановяване на брегово съоръжение - морска естакада при нос Шабла.

"Нос Шабла е предоставен на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", към датата на предаване съоръжението е негодно. След технически анализ, обследване на прилежащата територия, се изготви проектна документация и ПУП. Въвеждане в експлоатация е възможно след пълно възстановяване. Минималният размер на строително-монтажните работи е от порядъка на 7 млн. лв", обясни министърът.

"Инспектирах съоръжението. Има необходимост да се вземат спешни мерки. Обектът е включен в инвестиционната програма за 2014 г., предвидената стойност е 6,2 млн. лв без ДДС за ремонтна дейност. Подготвен е проект за документация и очакваме до края на март да бъде факт. Надяваме се в рамките на май да почнем строителните дейности", каза още Папазов.

Президентът се е запознал с оценката на външно министерство и службите за Украйна

в. Capital Daily

Президентът Росен Плевнелиев e провел работа среща с министъра на външните работи Кристиан Вигенин и с директорите на Служба "Военна информация" и на Националната разузнавателна служба за ситуацията в Украйна, съобщиха от прессекретариата на Президентството

Плевнелиев е бил подробно запознат с оценката на Министерството на външните работи и на службите за заплахите за националната сигурност на страната, свързани с развитието на процесите в Украйна.

Те са обсъдили подготовката на извънредното заседание на Съвета на министрите на външните работи от ЕС, което ще се проведе на 3 март в Брюксел, както и българските позиции за провеждащата се днес среща на Северноатлантическия съвет на НАТО. Българската позиция е Европейският съюз да се обяви в подкрепа на запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Държавният глава и отговорните институции продължават да следят внимателно ситуацията.