"Днес коленичим в минута мълчание"

Да почетем българските опълченци, които показаха, че нашият народ е достоен да живее свободно в свободна държава, призовава Георги Първанов

Президентът на България (2002-2012) Георги Първанов направи официално изявление по случай Националния празник на България и 136-та годишнина от нейното Освобождение - 3 март. В него той припомня кои са героите, благодарение на които сега живеем в Свободна България.

Ето пълния текст от официалното съобщение, публикувано на страницата на АБВ:

3-ти март е ден на българската признателност към подвига на руското войнство, към хилядите украински, белоруски, румънски и финландски, към бойците на всички народности, благодарение на чиято саможертва България излезе от мрачното османско робство и се появи отново на европейската политическа карта.

Днес коленичим в минута мълчание, за да почетем българските опълченци, които показаха, че нашият народ е достоен да живее свободно в свободна държава. Без укази и закони Руско-турската война е утвърдена в националното ни съзнание като освободителна.

В тези мигове на размисъл, когато търсим причините за българския успех, нека не забравяме казаното от американския журналист Макгахан: „Видях, че в почти всяко българско село има училище, че образованието е безплатно и за бедни, и за богати и че няма българско дете, което да не знае да чете и пише”. Ето го ключът към българските победи.

И най-сетне – да не забравяме посланието на Апостола на българската свобода Васил Левски, че всичко зависи от нашите задружни усилия и че срещу тях не може да противостои и най-голямата стихия.

В цялата ни повече от тринадесетвековна история възходът и възраждането са били резултат от единението и обратно – много от нашите сили са били изчерпвани в тежкото противопоставяне помежду ни.