Патриарх Неофит: Свободата ни е дар от Бога!

Да помним, че свободата ни е дар от Бога - с този призив се обърна днес към вярващите Негово Светейшество Българският патриарх и софийски митрополит Неофит по време на празничната си службата в столичния храм-паметник „Св. Александър Невски". Днешните богослужения са съставени по специално решение на Светия Синод, тъй като тази година Националният празник 3-ти март съвпада с първата седмица на Великия пост, когато по принцип не се разрешават заупокойни служби.

В 11 ч. Негово Светейшество взе участие във военния ритуал по вдигането на българския трибагреник, а от 18:30 ч. ще присъства в зарята-проверка на площад "Народно събрание".

Ето и цялото слово на патриарх Неофит:

Ваши Преосвещенства, уважаеми отци, боголюбиви братя и сестри,

И днес, както на всяка св. Литургия на Великия ход в православните храмове на свободна и признателна България отправихме молитва към Бога: да спомене в Своето царство Царя-Освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на поробеното ни отечество.

На Трети март - деня на Освобождението на страната ни отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни люде - драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ.

На днешния празник подобава да отдадем заслужена почит и на всички мъченици и изповедници за вярата като св. Николай и св. Георги Софийски, св. Висарион, епископ Смоленски, св. Игнатий Старозагорски, св. Злата Мъгленска; на баташките и новоселските мъченици; на саможертвата на априлските въстаници и смелите опълченци, на будители и просветители като преподобни Паисий Хилендарски и св. Софроний, епископ Врачански, йереи, монаси, монахини, учители и на всички българи в чиито сърца не е угаснала вярата в Иисуса Христа, надеждата за избавление и любовта към угнетените чеда на Майка България.

Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение!

Нека не забравяме техния пример! Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен; че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:28).

Честит празник!