И Оскар получава...

Тези изконни думи тази нощ чуха следните герои

Американската филмова академия връчи наградите си "Оскар", най-престижните отличия в киното, за 86-и път. Научнофантастичният "Гравитация" завоюва най-много статуетки, включително за най-добър режисьор (Алфонсо Куарон), а за най-добър филм Академията обяви "12 години в робство".

Церемонията се проведе в Dolby Theater в Лос Анджелис. Над Холивуд през последните часове валя проливен дъжд и намокри червения килим, но това не попречи на дефилето на звездите, тъй като точно преди наградите изгря слънце.

“Благодаря ви за молитвите”. С тези думи откри шоуто водещата Елън Дедженерис, имайки предвид проливния дъжд, който се изсипа над Холивуд преди церемонията. Тя поздрави горещо номинираните, както и истинските Капитан Филипс и Филомена, които присъстваха в залата. Публиката непрестанно избухваше в аплодисменти на шегите на Дедженерис, която води церемонията за втори път и очевидно се справя блестящо. Водещата се опита да подобри и няколко рекорда – за най-многолюдно “селфи” и за “най-ретуитвана” снимка.

Естествено, последните категории за вечерта бяха и най-очакваните – за “Най-добър актьор”, “Най-добра актриса” и “Най-добър филм”.

Без изненада, статуетката за “Най-добра актриса” беше връчена на Кейт Бланшет за ролята и в “Син Жасмин”. В началото на кино сезона очакванията за най-голям триумф бяха за Сандра Бълок, но Кейт обра предшестващите награди и очаквано взе и най-големия приз.

Първата награда на вечерта, за “Най-добър поддържащ актьор”, беше връчена от актрисата Ан Хатауей на актьора-певец  Джаред Лето. Той отслабна с близо 20 килограма за ролята си на ХИВ позитивен травестит във филма “Клубът на купувачите от Далас” и беше една от най-предизвестените награди. Досега Джаред Лето спечели 6 отличия за ролята си. В изказването си на сцената той подкрепи народа на Украйна в борбата им за “сбъдването на мечтите им”.

Наградата за поддържаща женска роля грабна откритието на тази година – Лупита Нионго за ролята си в “12 години в робство”. Лупита стана първата кенийка носителка на отличието.

Най-много въпросителни имаше около това кой ще вземе приза в мъжката категория. Оскар за “Най-добра мъжка роля” спечели заслужено Матю Макхонъхи, който свали близо 30 килограма, за да пресъздаде образа на ХИВ позитивен през 80-те мъж, който се опитва да намери адекватно лечение.

Голямата награда за “Най-добър филм”, в конкуренцията на осем други филма, спечели “12 години в робство”. Филмът е посветен на темата за свободата и достойнството и беше с общо 9 номинации. Той е заснет по действителен случай, описан в книгата на Соломон Нортъп. Брад Пит, който изпълнява и малка роля в продукцията е продуцент.

Най-сигурният победител на вечерта бе анимационният филм “Замръзналото кралство”, който преди Оскарите обра всички възможни награди. В екипа, създал анимацията участва и българката Светла Радивоева.

С Оскарите сезонът на наградите в Холивуд приключва. Сега всички ще обърнем поглед към предстоящата година и ще очакваме новата надпревара от още по-вълнуващи заглавия.

Ето и някои любопитни цифри от церемонията – “Гравитация” спечели общо 7 Оскара, във “Вълкът от Уолстрийт” Леонардо ди Каприо казва “Fuck” 522 пъти. След раздаването на наградите, на пищен коктейл са сервирани 1200 бутилки шампанско, 4000 шоколадови статуетки „Оскар” и 2000 омара.

Ето и списък на спечелилите:

Най-добър филм – “12 години в робство” Най-добра актриса – Кейт Бланшет

Най-добър поддържащ актьор – Джаред Лето

Най-добра поддържаща актриса – Лупита Нионго

Най-добър анимационен филм – “Замръзналото кралство”

Най-добър режисьор – Алфонсо Куарон

Най-добър адаптиран сценарий – Джон Ридли  – “12 години в робство”

Най-добър оригинален сценарий – Спайк Джоунс – “Тя”

Най-добър оператор – Еманюел Любецки - “Гравитация”

Най-добър чуждестранен филм – “Великата красота” – Италия

Визуални ефекти – “Гравитация”

Най-добри костюми и сценография – “Великият Гетсби”

Най-добър грим – “Клубът на купувачите от Далас”

Най-добра песен – “Замръзналото кралство”

Оригинална музика – “Гравитация”