Сливенският вековен бряст спечели конкурса "Дърво с корен 2013"

Дървото ще се състезава с други вековни растения от цяла Европа

Победителят в конкурса „Дърво с корен 2013” е Старият бряст.

Старият бряст е спечелил конкурса, след като за него са дадени 6 097 гласа. На второ място в конкурса е Гранитският дъб, който е получил 851 гласа. В Полския културен институт в София се проведе официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса, организиран от фондация „Екообщност”.

В в конкурса гласуваха онлайн повече от 10 хиляди души. До последните дни на гласуването имаше много сериозна надпревара в категорията „Дърво с корен“ между три от най-забележителните вековни дървета в страната – Старият бряст в центъра на Сливен, Карцовият бук в района на Беклемето и най-старото дърво в Европа – Гранитският дъб, който е на над 1660 години.

Брястът ще получи специализирана грижа за подобряване на състоянието му и ще има честта да представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2014”. Миналата година първенците, които защитаваха страната ни на международно ниво, бяха вековната черница и орехи в с. Глушник, Сливенско. Тазгодишният победител ще се състезава за европейския приз с победителите от конкурсите в Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Франция и Англия.