Вижте досието на Агент Манол – господарят на Рибново

Ахмед Башев съчетава майсторски ролята на палач и закрилник на турците и мюсюлманите

Родопското село Рибново се оказа в центъра на поредния етнически и религиозен конфликт, забъркан с активното съдействие на скандалния депутат от ДПС Ахмед Башев. Обвинението на месните, които са останали извън феода на Доган е, че Башев контролира целия обществено-социален живот в района.

Любимото му място за кадруване е образователната система. Вече няколко директори на училища изохкаха от депесарския шут, оставайки без работа, но според родопчани без благословията на Башев трудно се прави бизнес, намира се работа, даже не искат да ти купят тютюна и на безценица. Последната жертва на господаря на Рибново се оказа директора на месното СОУ Манчо Джуркин. Според депутата той е калинка на ГЕРБ, а проверка от Регионалния инспекторат е открил множество нарушение в работата му.

Джурки опонира, че е завършил с отличие и средното и висшето си образование. Зад гърба си има над 20 години трудов стаж, а причината за развъртяния от Башев ятаган цели да пречупи интелигенцията и да прогони от родните места всички, които имат различна политическа ориентация от ДПС. Джуркин твърди, че при него е проблем и българското му самосъзнание, което противоречи на завета на Доган – всички в Рибнова да са с кръвна група ДПС. Под ударите на депесарската преса обаче е попаднал и друг директор на месно училище – Асим Адемов, който не крие предпочитанията си към ГЕРБ, заради отношението им към смесените райони.

Най-големият парадокс за хората в Рибново е, че най-върлия сега депесар само до преди няколко години е бил активист на Държавна сигурност и с особена усърдност е донасял на службите срещу турчеещите се и изповядващите исляма.

С решение №206 от 5 април 2011 г. Комисията по досиетата е установила принадлежността на Ахмед Баше към ДС. Той е проверяван в качеството си на кмет на община Гърмен. Вербовчиците и оперативните му офицери са били старши лейтенант Владимир Трендафилов и капитан Бойков. Башев е регистриран като агент към МВР Благоевград, с псевдоним „Манол”. Кръстил се е символично на героя от епичния роман „Време разделно”. За разлика от героя на Антон Дончев, Башев от активен поддръжник на възродителния процес и гонител на турците и мюсюлманите през последните години се е превърнал в пазител на правата и свободите им, съчетавайки ролята на палач и закрилник. Личното му дело е изцяло запазено.

Първият донос на Манол

е от 28 февруари 1988 г. Тогава се е казвал Андрей Малинов Башев и подава информация до офицера си като кандидат-сътрудник. Ухото на комунистическите служби в Рибново обяснява, че сред населението се говори, че на проведената среща на външните министри в Белград ще се постави въпросът за нова изселническа спогодба към Турция. Дава подробна информация и за погребение, на което е присъствал, но то не минало според социалистическите обичаи. Доносникът обяснява, че близките на покойника направили кордон около гроба и не могъл да види добре какъв ритуал вършат, но от хората разбрал, че се погребали мъртвеца по религиозния обичай.

На 31 май 1988 година 24-годишният Башев е утвърден за агент. Декларирал е, че съзнава отговорността, която поема, благодари за доверието и в бъдеще ще изпълнява стриктно задачите. Водещият му офицер докладва, че не са поискали декларация за сътрудничество от Манол, защото бил толкова предан и готов да работи за социализма, че това би го обидило, е записано в рапорта.

Агент Манол е регистриран към отдел „06 – протурски национализъм”.

Една от първите му задачи е да даде оценка как протича Възродителният процес в Рибново. Манол смята, че партийното ръководство допуска грешки, основната вина хвърля на учителите, които вместо да ръководят процеса на българизиране работят формално, бързат кога ще си хванат автобусите. Вина има и директорът на училището.

В друго донесение Башев предупреждава, че работата по възродителния процес не върви и причината за това, че тази задача трябва да се поеме от местни хора, както в други села от района. Предлага да се сменят директора на училището и партийния секретар, които са безполезни за възродителния процес.

По-късно издава група от Рибново, която всеки петък се събира в джамията в Сртумица и посочва конкретна фамилия, която насажда религиозния фанатизъм.

Башев издава на ДС семейство от селото си, което работи в кравефермата в Пернишки окръг, „имат кола "Москвич", но в къщата им се събират и играят комар. Залагат големи суми”, пише агентът.

Днешният депутат от ДПС донася, че на 28.11.1988 г. в селото им дошъл чужденец с автомобил "Фолгсваген". Направо отишъл в джамията, там говорил около 10 минути, а после отишъл в ресторанта. Събрали се много хора. Станало ясно, че той е журналист, правил снимки и карал хората да вдигат лавата ръката, като е поздравът на Хитлер. По-късно кметът и партийният секретар провели с него разговори на немски и разбрали, че журналистът се интересува от вероизповеданието в селото.

Манол дава и няколко специално рапорта за религиозните прояви на лица от Рибново, които всеки петък ходят до джамията в София за да се кланят.

На 18 май 1989 г. когато режимът на комунистите се клати, Башев става особено активен и дава информация за започващата Голяма екскурзия и за издаването на задгранични паспорти. Обяснява какви са настроенията на хората и, че те не вярват, че БКП ще ги пусне да пътуват и да се изселят.

Оказва се, че оръжието на Лютви Местан в Западните Родопи доста след демокрацията е продължил да работи за службите,

донасяйки им срещу ДПС

и хората, които си връщат имената и демонстрират привързаност към исляма. Но може би Местан за това го предпочита, защото в началото на 90-години той същи е бил противник на ДПС, представяйки се за седесар.

На 19 февруари 1992 г. Башев доносничи, че в училището в Рибново се организира стачка, в подкрепена от родителите за изучаване на турски език. Подробен донос изпраща и за първия демократичен кмет на селото, който бил най-активният проводник за възстановяване на турските и мюсюлмански религиозни обичаи. Унищожавал стари смъртни актове и поправял имената на покойниците без наставките „ов” и „ев”, а на хора, които подавали заявления, че искат да си върнат имената със старите наставки късал документите. Въпросният кмет събирал подписи да се изучава турският език, но пред близки разказвал, че се подготвя да се изсели.

От собственоръчните писания на днешния депутат, когато е работил като Манол става ясно, че е бил долнопробен доносник и днес не може да се оправдава, че е работил за Родината, защото реално е действал в угода на един престъпен режим и срещу правата на хората. Най-циничното в случая е, че негов обект са били хора, които днес иска да представлява политически и да защитава интересите им от трибуната на парламента. Това обстоятелство би било само по себе си достатъчно скандално, ако почти цялото ръководство на ДПС и парламентарната им група не са от кръвна група „ДС” и темата с досиетата, предателствата и зависимостите не ги вълнува отдавна. Вероятно с това се обяснява и цинизмът на ДПС в днешното управление на държавата. Гладкото говорене на български език и самоцелната употреба на наукообразни чуждици, демонстрирани от лидера и някои от депутатите му, отдавна не впечатляват обществото, което приема ДПС като част от мафията и задкулисието.

Отворете прикачените файлове, за да видите автентичните доноси на господаря на Рибново. Faktor.bg ги получи по пощата от анонимни източници, които настояват обществото да знае, кой управлява държавата.