Калфин: Учуден съм от отказа на управляващите да вземат мерки срещу укриването на данъци

Ивайло Калфин коментира и нарастващото напрежение в Украйна

В програмата на ПЕС за следващите пет години са разписани серия от мерки, по които европейските социалисти отдавна са заявили, че работят и ще работят с приоритет.

Те обаче не се прилагат в България, въпреки че страната ни се управлява с мандат на левицата. Това заяви евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия евровот Ивайло Калфин в предаването "Тази неделя" по bTV.

Това е и една от причините за активизирането на АБВ, чиито представители категорично не одобряват поведението на ръководството на БСП, което вече почти година отстъпва от ясно поетите си предизборни ангажименти. Европейските социалисти водят категорична битка с младежката безработица, в същото време у нас тя се е покачила от 27 на 30 процента, добави Калфин.

Той изрази учудването си и от отказа на управляващите да предприемат ясни и последователни мерки срещу укриването на данъци, както и липсата на активна политика на държавата, която да води към въвеждането на данък върху финансовите сделки, друг ясно поет ангажимент от ПЕС.

Управляващите в държавата трябва да предприемат стъпки и за борба с непрозрачността при изпълнение на обществените поръчки, за пореден път подчерта Калфин. Според него информацията по всички проекти, спечелили финансиране от държавата, Европа или Насърчителна банка, трябва да бъде подробно и публично оповестявана в интернет, за да се осигури качествен контрол при изразходването на обществени средства.

Ивайло Калфин коментира и нарастващото напрежение в Украйна. Според него то може да бъде преодоляно, ако бъдат взети енергични и своевременни мерки. В тази връзка той заяви, че очаква ЕС спешно да изпрати свой представител, който да започне диалог за прекратяване на конфликта. Основната цел е запазване на целостта на Украйна, като в същото време бъдат гарантирани правата на всички нейни граждани, без значение на етническия им произход, посочи той.