Над 300 човека дискутираха с АБВ бъдещето на България

Георги Първанов посочи десет точки, по които трябва да има консенсус по българската енергетика

Повече от 300 човека от Плевен и региона се събраха на срещата-дискусия с представители на Национална гражданска инициатива АБВ в града. Сред акцентите, които гражданите поставиха, бяха младежката политика, демографският въпрос, енергийните проекти, с акцент върху АЕЦ "Белене" и развитието на спорта в района. По време на срещата Георги Първанов, президент на България (2002-2012), коментира огромната важност на предстоящия евровот, независимо от липсата на висок интерес от страна на българите.

"Оказва се, че в 25-ата година от прехода държавата ни отново ще бъде на кръстопът, каза пред хората на дискусията Първанов. - Видя се, че не е необратим демократичният процес в България – възможни са авторитарни практики, възможни са и задкулисия, възможни са и решения, вредни за националния интерес. Нашият път напред, като държава и като нация, не е предопределен, за него трябва да работим всеки ден и да се борим за всеки избор".

Георги Първанов посочи десет точки, по които трябва да има консенсус по българската енергетика – извод, до който се достигна след енергийната дискусия, отново в Плевен, но преди няколко месеца. На тази дискусия беше изработена платформа за развитие на отрасъла, която ще бъде предложена на политически структури, граждански организации и експерти за национално съгласие. В енергетиката няма лява и дясна политика, коментира Първанов, така както няма лява и дясна политика по демографския въпрос и здравеопазването, допълни той.

"Това, което искаме, е да спасим българската нация, защото темповете, с които вървим, отиваме на зле", подчерта президентът (2002-2012). И допълни, че за АБВ другият основен приоритет е демографският въпрос – червената нишка, по която ще се ориентират всички останали политически решения. Нещата са опрели до там да спасим системата и да я реформираме из основи, каза още Първанов.

Президентът от 2002-а до 2012-а отново подчерта факта, че държавата ни се намира в политическа и институционална криза. "Може ли един парламент, който се намира на ръба всеки ден, да е стабилната основа на добро управление? Когато зависим от ДПС и "Атака", нищо добро не ни чака", коментира той. Георги Първанов заяви необходимостта от нови формации, нови политики и нови личности.

"АБВ се появи, защото искаме да спрем порочните практики на задкулисно кадруване и задкулисно формиране на политиките. А положителната статистика на агенциите скоро след това предизвика комопроматна война. Свикнал съм, имам имунитет към това", каза Георги Първанов. И коментира, че всичко това отговаря на интереса на една медийна империя – тази на Делян Пеевски, както и на интересите на една финансова империя и те се изправят срещу АБВ с цялата си мощ. Защото АБВ засяга техния интерес.

"Искаме всичко да бъде по правилата и по закона и против това да се правят закони, които да облагодетелстват един човек или една група. Такива практики в българския парламент имаше и има до сега. На това ние искаме да кажем "Стоп". И го правим с хора, някои от които досега не са били в политиката, но да работим заедно, да формираме политики и да водим истински политически дебат", обясни Георги Първанов.