Какво да сготвим за Сирни Заговезни

Днес православните християни отбелязват празника Сирни заговезни, известен още като Прошка

Според православния канон денят се нарича Неделя Сиропустна. Това е последния ден, в който вярващите слагат на трапезата си млечни храни, след което до Възкресение Христово не се консумира нищо, което е с животински произход.

Младите искат прошка от по-възрастните, децата от родителите. Смисълът на поста е духовното пречистване, затова въздържанието е свързано не само с отказ от определени храни, но и с духовно смирение.

Какво да сготвим за Сирни Заговезни

На Сирни Заговезни се приготвя задължително баница със сирене. За приготвянето й са необходими 1 опаковка точени кори, 2 яйца, 400 грама сирене, което може да бъде наполовина заменено с извара, малко масло. Половината кори се нареждат в намазана с мазнина тава. Върху тях се пръска разтопено масло. Разпределя се сиренето, евентуално смесено с изварата, което е смесено с разбитите яйца.
Покрива се с останалите кори, напръскват се отгоре с масло и се слагат да се пекат. Ако искате баницата да е по-вкусна, можете отгоре да разпределите половин опаковка майонеза.
Можете да приготвите малки банички, които се оформят като триъгълници. Взимат се две кори, напръскват се с разтопено масло, прегъват се на две, в най-десния край се слага една чаена лъжичка от плънката. Свиват се на триъгълник, напръскват се отгоре с масло и се пекат.

Вкусни банички се приготвят и с бутер тесто. Квадрати от бутер тесто се пълнят в средата с плънка, защипват се и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна.

На Сирни Заговезни се поднасят сварени яйца. Можете да поднесете пълнени яйца. Яйцата се сваряват, обелват се, разрязват се наполовина и се вади жълтъкът.
Той се разбива с майонеза, горчица и подправки на вкус. С тази смес се пълнят половинките белтъци. Украсява се с листенца магданоз.

Задължителна за Сирни Заговезни е бялата халва, която е с орехови ядки или с фъстъци.

След като приключи вечерята на Сирни Заговезни, се връзва на конец парче халва и трябва да се хване с уста, докато се люлее във въздуха.

На Сирни Заговезни се иска прошка от всички в семейството на празничната вечеря. На този ден се иска прошка и от приятели и познати.