Т. Дончева: „Движение 21“ вече може да участва на избори

Според бившия „червен” депутат лявото много сериозно е загубило кауза

„Движение 21“ вече може да участва на избори, което не означава че ще участва на тези евроизбори пряко в този формат. Това каза лидерът на движението Татяна Дончева пред bTV. Тя добави

„За да наложиш една политическа марка, трябва време. Вече имаме всички политически предпоставки за участие в състезанието. Но това означава, че в следващите месеци трябва да популяризираме формацията в цялата страна, да извадим управленски проекти и програми, да извадим лица, които да вдъхват доверие, за да можем да се явим на избори”.

На въпрос дали „Движение 21“ ще влезе в коалиция, юристката отговори: „В българския политически живот всичко започва с коалиции. Съставните части още не са известни и не са ясни, но вече се говори за коалиции. Когато има нужда и за конкретни избори ще има и коалиции. За тези евроизбори няма никакъв смисъл, при положение, че няма разгърнати структури достатъчно мощни в цялата страна“.

Дончева разкритикува подхода на Николай Бареков и Георги Първанов, които, по думите й, първо си направили пи ар, а после се захванали със структурирането на формациите си. Според бившия „червен” депутат лявото много сериозно е загубило кауза и се крепи на най-възрастните си членове, които живеят в миналото, а за цялата ситуация в Столетницата е отговорен Сергей Станишев.

Тя открои „странната тенденция” медиите да не обръщат внимание какво законодателство се приема и кого облагодетелства. Новите закони се „коват” от правителството „на транзит”. Например няма логика полицаите да могат да работят и на друга длъжност, освен тази във ведомството, както предвижда новия Закон за МВР.

В контекста на стартиралия карнавал в Рио, Дончева отбеляза, че политическият живот у нас протича противно. „Няма самба и други радости, има тежък метъл, цветове в бозаво, мръсно сиво и бежово, малко милитари. Въобще няма радост за окото и ухото”, обобщи тя.

Дончева отговори как това може да се промени чрез друга метафора: Когато една група не записва дискове или няма публика, се вземат мерки. Изключение прави футболният ни живот. Някои отбори колкото са по-зле, техните ръководства толкова по-твърдо стоят на местата си, без значение как играе отборът и какво постига”.

Съветът й бе, по примера на Лудогорец, да се направи малко провинциално отборче в политиката и да се стяга за евротурнири.

Татяна Дончева дойде в студиото на bTV с ярък червеникав гердан. На въпрос дали й е мъчно за БСП, тя отсече „не е червен герданът, а е коралов. Нека да не сме далтонисти”. помоли тя.