Защо президентът наложи вето на Изборния кодекс?

Публикуваха мотивите за решението на Плевнелиев

Около 20 ч. тази вечер президентът Росен Плевнелиев публикува мотивите, с които отхвърли приетия от Народното събрание Изборен кодекс. Текстът беше публикуван на страницата на държавния глава.

От информацията разбираме, че президентът е против отпадането на възможността за електронно гласуване. По този повод Плевнелиев коментира: „Не считам, че съществуват аргументи за  отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Съображенията, изтъквани от противниците на дистанционното електронно гласуване, че би могло да се застраши тайната на вота, в още по-голяма степен може да се отнесе и до машинното гласуване, което е въведено с настоящия Кодекс. С въвеждането на машинно гласуване се обръщаме към стари технологии, вместо да гледаме в перспектива напред към бъдещето”.

В мотивите се припомня, че дебатът за електронното дистанционно гласуване тече вече няколко години. Според държавния глава за да бъде успешно реализиран този начин на гласуване, „е необходимо неговото въвеждане в реална изборна среда, макар и експериментално в началото, за да бъдат отчетени технологично неговите възможности и да бъдат създадени гаранции за тайната на вота и свободното формиране на волята на избирателите”.

Плевнелиев посочва още в мотивите си, че отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци. Като една от възможностите за разрешаване на казуса е посочена активната регистрация на избирателите. 

Президентът тук коментира: „Не съм съгласен с това, че не беше възприета идеята на Обществения съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс за създаването на регистър на избирателите. Държавните и местните органи могат да създадат този регистър като използват за основа информацията за гласувалите български граждани от последните няколко национални избори за народни представители и за президент и вицепрезидент.  Този списък на избирателите може да бъде актуализиран чрез подаване на заявления от гражданите за включването им в него”.

Не могат да бъдат споделени тезите, застъпвани в публичното пространство, че не бива да правим стъпки в посока активна гражданска регистрация, тъй като по този начин щял да бъде нарушен принципът на тайно гласуване. Трябва да правим разлика между гласуването и тайната на вота. Тайната на вота гарантира анонимността за кого си гласувал, а не дали си упражнил правото си на глас, се отчита още в мотивите.

Спорният документ, на който беше наложено вето, беше прието след много ударна работа на 21 февруари. Най-спорните моменти в него се оказаха уседналостта, преференциалният вот, електронното гласуване и мажоритарното избиране на народни представители.