Гари Каспаров официално е гражданин на Хърватия

Великият шахматист и семейството му се чувстват добре в страната, където са открили мира, който търсят

13-тият световен шампион по шахмат и легенда в този спорт Гари Каспаров смени своята националност. От вчера той официално е хърватин, информира Vecernji.hr.

Шахматистът е един от най-известните противници на режима на Владимир Путин в Русия, поради което неведнъж е пребивавал в затвора. Неотдавна той подкрепи и скандалната група "Пуси Райът" в техния своеобразен протест.

Каспаров е роден в стоицата на Азербайджан, Баку, когато тя още е била част от СССР. До момента той беше с руско гражданство. Мотивът му да потърси опеката на друга държава е, за да може по-лесно да води политическата си дейност в Руската федерация.

В последните години той пребивава основно извън границите на страната. Според сайта и Гари, и семейството му се чувстват добре в Хърватия. Самия той споделя: "Тук се радваме на мира, който сме открили".

"Идвам тук през последните 14 години. Той е добър към нас и ние се чувстваме като у дома си. Когато за пръв път пристигнах, синът ми беше на осем месеца. И вижте го сега - той е по-висок от мен. Той е израстнал с приятелите си тук", казва Каспаров за град Ровин.

И продължава за Макарска: "У дома ние знаем - всяка година нищо не е планирано, освен почивката през юли и август в Макарска". (И двете са градове на адриатическото крайбрежие на Хърватска).

Вчера страната му де зелена светлина и той официално стана хърватски гражданин.