Административният съд отмени таксите за задължителната предучилищна подготовка

Мисия Добрич

28-02-2014, 13:28

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Административен съд-Добрич отменя чл.30, ал.5 от Наредбата за местни такси и цени на услуги на територията на Община Добрич, който гласи: "Родителите и настойниците на децата, посещаващи подготвителните групи в ЦДГ, заплащат такса за отглеждането и възпитанието на децата в размер на 29,47 лева и ползват преференциите по ал.3", съобщи ИА Добруджа.
Съдът отменя и чл.30, ал.9 от Наредбата, в който се казва, че: "Децата, завършили подготвителна група и постъпващи в началото на учебната година в първи клас, но през ваканционните месеци остават в детската градина, заплащат месечна такса за този период в размер на 52,63 лева."
Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.
Делото е образувано по жалба на Стойчо Стойчев. Жалбоподателят, в качеството си на родител на дете, посещаващо подготвителна целодневна група в детска градина в Добрич оспорва въпросните разпоредби, защото противоречат на Закона за народната просвета и на Наредбата за неговото прилагане, поясни в ефира на радио Добруджа самият Стойчо Стойчев. В Закона е записано, че предучилищната подготовка в детските градини и училищата е безплатна и понеже е задължителна, плащането на таксата не е свободен избор на родителя, а е негово задължение. Стойчо Стойчев съзнава, че детските заведения имат недостатъчен бюджет, но има родители, които не могат да си позволят да плащат тази такса и подлежат на глоба. Проблемът не е в общината, проблемът е в държавата, каза родителят и допълни: „Тя няма как да вменява задължения на родителите, без да подсигури необходимото финансиране за тяхното изпълнение." Стойчо Стойчев обясни, че вече има много подобни решения в Разград, Шумен и на други места, които са потвърдени от Върховния административен съд, затова Общински съвет следва да си съобрази Наредбата с националното законодателство и да помисли за допълнително финансиране на тази дейност, за да стане тя безплатна за родителите, защото образованието е най-важното, което трябва да се подсигури на децата. Стойчев не мисли, че родителите ще започнат да водят дела с общината, за да им възстанови неправомерно взетите пари, въпреки че имат това право.