Тройна коалиция продължава да провежда тотална чистка на кадри по всички нива

В Област Шумен е задействана политическа чистка също на училищни директори

Парламентарната група на ГЕРБ за пореден път предупреждава, че под диктата на по-малкия коалиционен партньор ДПС, управляващата Тройна коалиция продължава да провежда тотална чистка на кадри по всички нива на държавната и общинската администрация в цялата страна. След като миналата седмица алармирахме за политическото прочистване на училищни директори в Гоцеделчевско, която се извършва под диктовката на депутата-феодал Ахмед Башев от ДПС, през тази седмица сме свидетели как репресиите не само, че не бяха прекратени, но продължават с пълна сила. В неделя беше спряно електричеството в Рибново, за да не могат местните хора да гледат телевизионно предаване, в което беше припомнено агентурното минало на Ахмед Башев и бяха разкрити своеволията на депутата-феодал. Този прийом връща България в най-мрачните времена на тоталитарното минало, когато Държавна сигурност налагаше убийствена цензура с всички средства върху всички инакомислещи. Освен това Башев впрегна всичките си усилия, за да организира контрапротест в Рибново в защита на политическото уволнение на училищния директор Манчо Джуркин. С това беше направена поредна стъпка към прокарване на разделителни линии в обществото и насаждане на етническо напрежение. Върхът на абсурда в Рибново бе достигнат с предложението към Манчо Джуркин да заеме позицията помощник-директор на училището. Това е доказателството, че единственият повод за дисциплинарното му уволнение е политическият натиск от ДПС и Ахмед Башев.

След този пореден скандал, вместо кадровиците от Тройната коалиция на ДПС, БСП и Атака да покажат поне лицемерно партийно достойнство и да спрат политическата метла, чистката продължи и през тази седмица и на нови места в страната. В Област Шумен е задействана политическа чистка също на училищни директори, и също в смесени общини – Хитрино и Венец. И там, както в Гоцеделчевско, управляващи са кметове и общински съвети от ДПС. Под прицел попадат директори, назначени след спечелени конкурси през 2010 г. Както в Гоцеделчевско, така и в Шуменско формални поводи са използвани за подготовката на политическите уволнения. Неудобните този път са директорът на училището във Венец Салиме Кърджалиева, директорът на училището в Хитрино Ерхан Хюсеин и директорът на училището в село Климент Алейдин Сали. И тримата са извикани принудително за разговор при началника на Регионалния инспекторат по образование в Шумен Върбан Върбев. По време на разговорите е оказван натиск върху директорите за доброволно напускане на постове чрез заплахи за дисциплинарно уволнение. В момента Салиме Кърджалиева и Ерхан Хюсеин са в отпуск по болест, но са им отправени заповеди за явяване на работа, като целта е да им бъдат връчени заповеди за освобождаване. Неформално заплашен от уволнение е и директорът на СОУ в Никола Козлево – Хателиян Костадинов.

За нас, народните представители от ГЕРБ, е скандално, че при разговорите с училищните директори, началникът на образователния инспекторат в Шумен е признал, че действията му са следствие от оказан политически натиск от високо ниво. Логичните въпроси днес са: Дали името на поредния осветен политически дерибей не е Хамид Хамид? Кой и защо допуска синдромът „Ахмед Башев“ да се мултиплицира като политическия клонинг Хамид Хамид? И за този депутат от ДПС отдавна се знаеше, че е силно активен в кадровите схеми в Област Шумен, но след последните събития ролята му се очертава още по-ясно. Още повече, че директорът на училището в Хитрино Ерхат Хюсеин е в конфликт с кмета на Общината Нуридин Исмаил, който пък е областен председател на ДПС. Затова от ГЕРБ питаме каква е ролята на политическия тандем Хамид Хамид – Нуридин Исмаил в политическата чистка в Шуменско? Стоят ли те и зад другите скандални кадрови промени в областта през последните 9 месеца? Същевременно сме учудени от липсата на позиция по темата и от водача на листата на БСП в Шуменско Димитър Дъбов. Подкрепя ли стратегът от „Позитано“ действията на коалиционните си партньори от ДПС? Ако ги подкрепя, това признание ли е, че ДПС и БСП координирано участват в сценарий за подклаждане на етническото напрежение в районите със смесено население? Ако не ги подкрепя, но с пасивната си позиция ги допуска, това е поредното доказателство, че ДПС малтретира и налага волята си върху БСП не само на национално, но и на регионално ниво.

От ГЕРБ за пореден път категорично настояваме за ясен отговор от управляващите, кой нарежда и разрешава на директорите на регионалните инспекторати по образованието да уволняват директори по заповед на депутати-феодали от ДПС? Има ли в България министър на образованието и защо той позволява да бъдат уволнявани училищни директори под натиск от третата по ред партия в парламента? Има ли в България министър-председател и защо той допуска кадровата метла, която ДПС размахва вече повече от година в българското образование? Липсата на конкретни действия и ясна позиция по този въпрос от страна на премиера, ще бъде приета от нас като признание, че е в тежка зависимост от ДПС и не може по никакъв начин да се опълчи на кукловодите си. Единственият изход от тази нелепа политическа ситуация, в която задкулисните играчи действат агресивно и брутално като хищни акули, а изпълнителната власт е заровила безпомощно глава в пясъка като щраус, е незабавна оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори.