Черна кутия посреща варненци

Мултимедийно съоръжение показва последиците на псориазиса

Черна кутия ще посрещне варненци навръх Баба Марта. Между мартениците около Операта ще бъде монтирана мултимедийна зала под формата на черна кутия. Всеки, който желае ще може да влезе вътре и нагледно да се запознае с фактите около псориазиса. "Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения" са предприели инициатива да разяснят проблемите с които се сблъскват болните от това заболяване. Инициативата се провежда под мотото "Влез в черната кутия! Подай ръка на хората с псориазис, да излязат на светло!".

За първи път в България по подобен начин се дава гласност на едно социално заначимо заболяване каквото е псориазисът, както и за неговите обществени и психологически аспекти. В залата всеки ще може да види двете страни на заболяването - псориазисът, когато не се лекува  и как това повлиява човешкият живот и псориазисът като заболяване, което не пречи на хората да водят пълноценен социален живот, когато има лечение.

Част от хората влизали в "черната кутия" на излизане споделиха, че никога не са се замисляли за това какво преживява човек с псориазис, както и не са знаели какво се случва, когато пациентът не лекува псориазисът.

Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото. Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на "светло"  - хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно. За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2 и артрит.

Утре от 10 часа до 17 часа до Операта, всеки ще може да промени собствените си представи и заблуди за заболяването.