Панаир на добрината, вместо на суетата

Общество

27-02-2014, 17:47

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Дванадесетокласници решиха да се откажат от скъпите дрехи в името на една благородна кауза

На няколко зрелостници в София им предстои голямо събитие - Абитуриентският бал. Но не заради пищните рокли и костюми, които търсят месеци предварително, и за които са си отделили една малка спестовна сметка, а тъкмо обратното - заради липсата им.

Дванадесетокласниците от Втора Английска гимназия се обединяват около една благородна инициатива, която те уместно наричат "Панаир на добрината". Парафразата на произведението на Уилям Текери отразява точно това, което младежите искат да направят - да превърнат цялата скъпа помпозност в добро дело, към което да насочат цялата енергия на Бала с главно "Б".

"Какво знаете за "пеперудените" деца?", питат те и вероятно карат някои по-възрастни от тях хора да се изчервят в невежеството си.

"Представете си ежедневие, изпълнено с болка. Болка, причинена от обичайните дейности като ходене, хранене, докосване на близък човек и обличане, които водят до образуване на мехури и рани като от тежко изгаряне. Болка, от която трудно заспиваш, и болка, с която се събуждаш". Всъщност, дванадесетокласниците знаят много за булозната епидермолиза. Постарали са се да научат. А с благородната си кауза в момента влагат много усилия, за да накарат колкото се може повече хора да обърнат поглед към засегнатите от тази болест, наричани обикновено "хора с пеперудена кожа".

Децата от 12в клас не могат да направят много за тези хора - поне не повече от властите и засегнатите институции. Това, което могат и правят, е да се откажат от скъпите рокли и костюми и да дарят част от парите, които биха изхарчили за тях, за да помогнат.

Вместо с характерните за това събитие пищни дрехи те ще са облечени с бели тениски, "символизиращи надеждата и добрината, живеещи в нас".

Ето как обясняват идеята си самите те:

"В последните години денят на изпращането на зрелостниците се е превърнал в панаир на суетата, като младежите залагат на външния вид, отмествайки акцента от истинската същност на празника. "Панаир на добрината" обединява всички нас, дванадесетокласниците от 2 АЕГ, в каузата да облечем сърцата си в красиви премени, а не телата си, като дарим отделените за скъпи облекла средства. На 15 май, нашето изпращане, вместо да си купуваме нови рокли и ризи, ние решихме да дойдем с бели тениски, символизиращи надеждата и добрината, живеещи в нас. По този начин всеки ще има възможността да дари част от отделената сума за тоалети, връщайки акцента върху това що за хора сме, а не как сме облечени."

Инициативата е базирана в социалната мрежа "Фейсбук" и вече набира широка популярност, както и медиен интерес. Дванадесетокласниците дори са разработили оригинални и ефектни графични изображения за болестта, които можете да видите в нашата галерия.

"Когато стартирахме кампанията си преди по-малко от седмица, въобще не очаквахме да срещнем толкова добронамерени хора, положителни коментари и насърчителни слова!", пишат младежите на страницата на каузата. И добавят: "Благодарни сме ви много повече, отколкото можем да опишем, но все пак няма да спрем да го повтаряме: БЛАГОДАРИМ ВИ!!!!"

Това не е първата подобна инициатива. Миналата година по тениски и дънки присъстваха на изпращането си и зрелостници от Сърбия.

Инициативата на абитуриентите от сръбския град Пирот се казваше “Твоите пет минути блясък са живот за някой” и, с помощта на преподавателите, събра общо 310 000 динара за нуждаещите се. С тях помогнаха на три семейства с тежко болни деца.

Повече за българската кауза, както и информацията за булозната епидермолиза, можете да видите на Facebook страницата "Панаир на добрината"