Родни фирми ще участват в строежа на VII блок на АЕЦ „Козлодуй”

Уточняват до септември цената на новата мощност

Представители на американската компания „Уестингхаус”, чиято технология правителството планира да се използва при построяването на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”, се срещнаха със 100 български фирми от областта на електричеството, консултантските услуги, сигурността и техническото оборудване. По време на срещата стана ясно, че фирмата ще използва български подизпълнители в строежа на ядрената мощност, информира Стандартнюз.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) подкрепи американската технология с коментара, че отражението й върху цените на тока ще е ясно на следващ етап, след сериозен анализ. Американската и Българският енергиен холдинг трябва да уточнят цената на реактора до края на септември, информира БНТ.

Освен това ,"Уестингхаус" запозна фирмите със своя начин на работа, както и с потенциалните възможности пред компаниите при доставката на продукти и услуги за изграждане на водоводен реактор под налягане AP1000.

Технологията на американската компания "Уестингхаус", по която ще се изгради седми блок на АЕЦ "Козлодуй", е сигурна и надеждна. Това е технологията, която е нужна на България, за да произвежда евтина електроенергия чрез един евтин проект, заяви комисар Еленко Божков от ДКЕВР, предаде БГНЕС.

Президентът на „Уестингхаус” за Европа Ив Браше коментира, че разчита на българската индустрия. Той добави: „Нямаме собствени работилници, заводи, освен тези, в които произвеждаме ядреното гориво. Така че разчитаме изцяло на националните индустрии в страните, в които работим, така че да изградим на местно ниво цяла верига”.

От своя страна посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс беше категорична, че проектът за нов ядрен блок ще бъде ползотворен не само за бизнеса в България, но и ще обогати българо-американското сътрудничество. Тя припомни, че през април 2013 г. е направено проучване, което е показало, че реакторите АР1000 са пригодни за площадката в АЕЦ "Козлодуй".

Дипломатът изброи и изброи и преимуществата, които България ще получи от реализацията на проекта по технология на "Уестингхаус". На първо място това е енергийната сигурност. На второ място проектът за нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще създаде работни места у нас и в САЩ.