ЕС трябва да окуражи европейското развитие на страните от Източното партньорство

В Комисията по външни работи на Европейския парламент се проведе дебат за бъдещите приоритети на политиката по Източното партньорство. Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ настоя за повече положителни сигнали от Брюксел към източните партньори.

Всяка страна от Източното партньорство има право да кандидатства за членство в Европейския съюз по чл. 49 от Лисабонския договор, заяви д-р Ковачев, който е докладчик по темата за Групата на ЕНП. Необходимо е да дадем политически сигнал към гражданите, младите хора, неправителствения сектор и бизнеса на тези страни за готовността на ЕС за започване на стъпки към либерализиране на визовия режим, без да създаваме и прекомерни очаквания за бързо реализиране на тази политика спрямо всички страни, допълни той.
Българският евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи, е категоричен, че трябва да има повече гъвкавост към държавите, които, въпреки желанието си, не могат да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС поради натиск от страна на Русия. ЕС трябва да предложи нови форми на сътрудничество на Армения, която беше принудена да се откаже от асоцииране заради огромния икономически и политически натиск от Кремъл. Украйна също трябва да бъде подкрепена в опитите да се демократизира и реформира. Страната се е превърнала в бойно поле между Москва и Брюксел,подчерта Андрей Ковачев. Той смята, че ЕС не може и не трябва да иска разрешение от Кремъл за отношенията с източните си съседи, но трябва да работи заедно с Русия за повече стабилност и просперитет в региона. Русия би трябвало да бъде не съперник на ЕС, а негов партньор, с който заедно да търсим решение на глобалните предизвикателства като борбата с тероризма, взаимноизгодното икономическо сътрудничество, постигането на конкурентоспособност, климатичните промени и др.
Докладът за Източното партньорство предстои да се гласува на 3 март в Комисията повъншни работи на ЕП.