От "трилионер" до задържан

Американец опита да плати с банкнота от 1 трилион долара

От трилионер (да, прочетохте правилно) до задържан. Този път извървя на 14 февруари 53-годишният Майкъл Уилямс. Тогава той бе задържан, след като се опита да плати в местния ресторант в Калифорния с банкнота от 1 трилиона долара.

Мъжът първо пробвал да плати обяда си с кредитна карта. Келнерът обаче му я върнал с обяснението, че е невалидна. Тогава Уилямс извадил банкнота от 1 трлн. долара и поискал да плати с нея.

Извиканите от келнера полицаи обаче арестували „триолионера”, тъй като разпознали в него човек, издирван за оскърбление на съда. По-късно той бил пуснат под гаранция. Разследването по случая продължава, информира сайтът „Дъ Стейт”. За момента единствено е ясно, че 53-годишният задържан ще трябва да плати разноските на съда, които възлизат на 262 долара.

Това не е първият случай в САЩ, когато някой прави опит да плати с банкнота с нереално висок номинал. През 2012 г. Майкъл Фулър от Северна Каролина бе задържан при опит да плати за покупките в супермаркета с банкнота от 1 млн. долара. За разлика от шегаджията Уилямс обаче, Фулър дълго убеждавал касиера, че банкнотата е истинска и макар да е стара, все още е в обръщение.

Темата за банкнотата от 1 трлн. долара не е напълно нова. В епизод от анимационния сериал „Семейство Симпсън” от 1998 г. беше показана банкнота с този кюпюр с лика на президента Хари Трюман.