В Софийския районен съд има двоен стандарт

Румен Петков ще обжалва във ВСС решението да не се повдига дело за клевета срещу вестник "Галерия"

Румен Петков обясни намеренията си да обжалва пред Висшия съдебен съвет решението на Софийския районен съд да прекрати наказателното производство срещу автора на публикация във вестник "Галерия".

Освен че ще изпрати разпореждането на столичния орган във ВСС, той ще насочи преведено копие от него и в Европейската комисия, както и в посолствата на държавите членки на ЕС.

Въпросната публикация излезе преди месец и в нея се твърди, че съществуват записи, които свидетелстват за срещи между Румен Петков, Бойко Борисов и Георги Първанов. Според журналиста на тяй се е обсъждало създаването и финансирането на проекта АБВ.

Помолена да докаже твърдението си обаче, главната редакторка Кристина Патрашкова отказа да предостави поисканите от прокуратурата "записи". Въпреки всичко днес Софийският съд отказа да образува дело за клевета срещу изданието.

"Това разпореждане аз ще изпратя във ВСС, за да се знае какъв потенциал в политическия анализ има в съдебната система", коментира Румен Петков. "За да се знае, че за българския съдия да се лъже не е проблем. Да се тиражират лъжи не е проблем. Да се тиражират клевети не е проблем. Че за българския съдия някой да бъде определян като "оръженосец" и "пощенски гълъб", не е проблем".

Петков подчерта несъстоятелността на съдебното разпореждане - "в детайлите на мотивите, и в стилистиката". Според него в Районния съд има двоен стандарт.

По повод друго свое изказване той поясни: "Като казвам, че съдия Мирослав Георгиев (съдията докладчик) гледа на Пеевски като на портмоне, това не е позорящ факт. А дали е така, е въпрос на съдебната система".