Гаранцията за младежта трябва да се превърне в устойчив и работещ инструмент

В Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат относно прилагането на Европейската гаранция за младежта в държавите- членки. Гаранцията за младежта има за цел да гарантира на младежите до 25-годишна възраст, да получат конкретно предложение за работа, за чиракуване, стаж или продължаващо обучение, в период от 4 месеца след като са завършили своето образование или са останали без работа. Това предложение трябва да е съобразено с личните нужди, умения и квалификация на всеки младеж.
“Безработните младежи в ЕС са 5.5млн или 23.2 %. В България, те са 66.000 или над 28 %. Това води до демотивация за развитие и реализация на младите в ЕС, което в дългосрочен план ще окаже отрицателно влияние върху цялостния потенциал на Европа”, заяви българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Моника Панайотова.
Тя обърна внимание на нуждата Гаранцията за младежта да се превърне от временна мярка в устойчив инструмент за борба с младежката безработица. “Гаранцията за младежта рискува да осигури само временна, субсидирана заетост, ако не се предприемат успоредни мерки за развитието на предприемачески дух, умения и подобряване на бизнес средата за младите предприемачи”, подчерта г-жа Панайотова. Тя призова Комисията и държавите- членки максимално бързо да превърнат Гаранцията за младежта в работещ инструмент. За да бъде постигнато това, държавите- членки трябва да потърсят активното участие на работодателите и синдикатите, както и да имат ясни приоритети с индикатори за изпълнението им. Необходимо е прилагането на интегриран подход, за да се постигне допълващ ефект с другите европейски финансови инструменти.
Комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви, че за да се превърне Гаранцията за младежта в реалност, е необходим ангажимент за сътрудничество със социалните партньори и неправителствения сектор. Представителят на Съвета, Димитриус Куркулас, обърна внимание, че е необходимо да се улесни достъпът до финанси на малките и средни предприятия, които са основен фактор за икономическия растеж.