Пресякоха голям канал за псевдоефедрин на новия „Дунав мост”

Това е най-голямото количество, задържано някога на границата ни, и четвъртият за тази година случай

Рекордно количество псевдоефедрин хванаха органите на реда при съвместна операция при опит за пренасянето му през ГКПП „Дунав мост 2”, информират МВР и  Агенция „Митници”.

 

Трафикантите е хванат вчера сутринта, към 8:30 часа. Мобилна група за контрол и наблюдение е спряла за проверка излизащ от България микробус „Фиат” с българска регистрация, към която имало прикачена платформа с полски номер. В нея са се возили двама българи.

 

При физическата проверка са открити 112,6 кг бели таблетки. На наркотеста те реагирали на псевдоефенедрин – вещество, което се използва за производството на синтетичен наркотик.

 

Таблетките са били опаковани в черни пликове, скрити в няколко тайника в колата и платформата. Засега службите смятат, че псевдоефедринът е внесен от Турция и е бил предназначен за държави от Западна Европа.

 

Микробусът и двамата пътници са задържани, а по случая е образувано досъдебно производство и е уведомена Окръжната прокуратура във Видин.

 

Това е най-голямото количество псевдоефедрин, откривано и задържано на българската граница, информират службите. От началото на 2014 г. са констатирани четири такива случая, при които са открити общо над 220 кг псевдоефедрин. Във вчерашната акция са участвали служители на ГД „Гранична полиция“, ДАНС и Агенция „Митници“.