Сметната палата проверява 500-те млн. лв., дадени на общините

Сметната палата гласува на свое заседание да бъде извършен „Одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв. за изпълнение на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Одобряването на трансферите за развитие на регионите стана с ПМС № 19/07.02.2014 г.

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно.