Почина легендата Пако дe Лусия (видео)

Изпълнителят е получил инфаркт

Световноизвестният испански китарист, композитор и изпълнител на фламенко Пако де Лусия е починал в Мексико. Информацията съобщи кметството в родния му град град Алхесирас, Южна Испания.

Инцидентът се е случил на плажа в сряда. Де Лусия се е забавлявал с децата си, когато е получил инфаркт. Той е роден на 21 декември 1947 г. и е смятан за една от водещите изпълнители в стила „Ново Фламенко”, подстил на традиционния испански фолклорен жанр.

Новината потопи испаноезичните потребители на социалната мрежа Twitter в скръб. Един от тях пише: "Почивай в мир. Ще учиш ангелите как се свири на китара”. Друг заявява: "Един от героите ми умря днес. Един от най-добрите музиканти някога", пише "БиБиСи".

Изпълнителят, който е роден под името Франсиско Санчес Гомез, доби голяма популярност през 70-те и 80-те години на XX век, когато свири с джаз пианиста Чък Кореа и китаристът Ал ди Меола, разказва „Ройтерс”. Той често беше недолюбван от феновете на фламенкото, тъй като внасяше нови елементи в стила.

Композиторът е най-младото от пет деца на фламенко китаристът Антонио Санчес и португалката Лусия Гомез. В ранните си години бъдещият виртуоз свири по улици, на които има много младежи, които носят имената Пабло и Пако. За това той решава да приеме артистичния псевдоним Пако де Лусия в чест на майка си. Същевременно баща му Антонио Санчес, коийто има цигански произход, е сочен за влиянието, насочила младия мъж към фламенкото, информира АФП.

През 1958 г., когато е на 11 години, младежът осъществява първата си публична изява, която е предадена в ефира на радио „Алхесирас“. През 1959 г. участва във фламенко фестивала в Херес де ла Фронтера и е награден със специалната награда. През 1961 г., на 14-годишна възраст, записва с брат си Пепе „Los Chiquitos de Algeciras“ — първият му запис, за който двамата получават награда от фестивала в Херес през 1962 г.