Скандално! Деца мутират от тъпкано с хормони месо

Според птицевъд хормони се влагат във всички животни

Преди няколко дни столична телевизия разказа историята на деветгодишната Симона, която навлиза в преждевременно в пубертета.

Според нейната майка Борислава Сапарева причината за това е именно в консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони. Преди три години Борислава забелязва, че тогава 6-годишната Симона има подуване на гърдичките. Консултация с ендокринолог и поредица от медицински изследвания показват, че детето няма раково образование.

Медиците установили, че детето има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата. Те стигат до единодушното заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори, следствие на храненето. Тогава получават съвет от лекуващия лекар да спрат приема на пилешко месо, заради вероятното съдържание на този хормон в него. Оказва се, че пилетата приемат естрадиола, за да наедряват по-бързо и за 20-30 дни да станат годни за продажба.

Освен завишения в пъти естрадиол, Симона се оплаквала от болки в коленете и костите. Mомиченцето има двойно уголемена матка, както и увеличен размер на единия яйчник.

В крайна сметка момиченцето е заведено на гинеколог. Той и преписва нова диета, в която не е включено пилешко месо. Година по-късно положителният ефект върху организма на Симона е налице. Както показват изследванията, нивото на хормона вече е почти в нормата. За това време тя не е приемала никакви медикаменти.

Впоследствие случаят беше коментиран и от експерти. Според д-р Тодорка Янковска от Агенцията по безопасност на храните не е възможен пълен контрол върху производството на пилешко.

„Хормони се влагат във всички животни”. Това  каза тази сутрин в студиото на Нова телевизия  птицевъдът Благо Джиев и добави, че този проблем не идва от България. „Тези порочни технологии, тази индустрия, от години се прилага в Европа, а 80% от вноса е от страни от ЕС. Но това никой не го коментира”, каза той и добави, че във вносното месо масово се слагат хормони. 

„Никой не може да докаже по какъв начин хормоните в човешкото тяло се раздвижват до такава степен, че момиченце на 8 години да има менструален цикъл и с вторично полови белези”, сподели проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Източникът на този проблем не може да бъде открит. „То и на това се разчита”, смята проф. Байкова и добави, че тя е убедена, че в част от млякото, което консумираме също има женски полови хормони.