Българи продават органите си в интернет

Тарифите са между 20 и 70 хиляди лева

Десетки българи предпочитат да продадат някой свой орган в мрежата, вместо да попаднат в капана на бързите кредити, съобщава „Телеграф”. Масово се предлагат бъбреци, костен мозък, роговици, като цените варират от 20 до 70 000 лева.

Ако допреди години в сайтовете се намираха по един- два случая на търговия с органи, то днес офертите са значително повече.Само на една страница с подобни обяви от началото на годината са се регистрирали трима българи, които търсят купувач за бъбреците си. В друг сайт повече от 10 души са пуснали обяви през миналата година за продажба на свои органи. Вместо да затъват в заеми и да се занимават с лихвари, все повече хора избират да легнат под ножа и да се разделят с част от себе си, за да изкарат бързи пари.

„Продавам спешно бъбрек и костен мозък”, така започват повечето от съобщенията. При някои от тях цената е по договаряне, а при други са посочени направо тарифите. Те вървят средно от 20 до 70 000 лева. В някои от обявите се посочва и мотива на предлагащите органи – най-често за пари, необходими за лечение на болни деца. Има и по-драстични случаи – например млада жена пише, че парите й трябват, за да си плати наема и да не остане заедно с детето и майка си на улицата.

Хората, предлагащи органи са на възраст от 22 до 45 години. Повечето подчертават, че са здрави, не пият и не пушат. Посочват и кръвната си група. Такива продажби обаче са незаконни според родното законодателство. Затова хората се крият зад дарение на органа и „парична помощ” за дарителя.