Корнелия Нинова: Тийнейджърите няма да работят

„Промените в Кодекса на труда ще бъдат приети окончателно другата седмица. В тях няма предложение за работа на 15-годишните и такова няма да се приема”, заяви в „Здравей, България” депутатът от БСП Корнелия Нинова в коментар на идеята от работодателските среди тийнейджърите на тази възраст да бъдат наемани законно, на трудов договор – нещо, на което синдикатите реагираха. По думите на Нинова в кодекса е уредено стажуването на млади хора до 29 години, вече завършили средно или висше образование.

От обясненията на Нинова стана ясно, че не се предвиждат и изменения по отношение на отпуска на жените след майчинство, каквито предложения също имаше. „Платеният годишен отпуск няма отношение към раждането. Защо трябва да отнемаме едно право за сметка на това, че една майка е родила, особено в условия на демографска криза”, посочи народният представител от левицата. Стана ясно още, че сроковете на майчинството също няма да се променят.

„Предстои ни цялостен разговор по пенсионната реформа и система: повишаване на възрастта и на какво основание, работещи пенсионери, военни и т.н. Посветихме 2014 г. на този сериозен разговор и ще търсим широка обществена подкрепа. Да седнем всички и да обсъдим общо тези въпроси от 1 януари 2015 г., например”, каза още представителят на Коалиция за България.