Лекарите получават достъп до базата данни на НОИ

Ще се проверява дали пациентите са пенсионери

От следващия месец лекарите ще могат да проверяват в базата данни на Националния осигурителен институт (НОИ) дали пациентът им е пенсионер. За това се споразумяха днес от НОИ и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проверката е необходима заради различната потребителска такса. За пенсионерите тя е 1 лев, а за останалите пациенти е 2,90 лева. Електронната услуга ще е активна от 10 март, информира БНР. Всички лекари трябва да подадат заявления по образец в Здравната каса, за да получат достъп до базата данни.

Няма опасност от злоупотреба с лични данни на пациентите, защото лекарите имат достъп до информацията дали лицето е здравноосигурено и дали е упражнило правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Всеки първи работен ден на седмицата НЗОК ще предоставя на НОИ структуриран списък на лекарите, подали през предходната седмица заявления. На тази база осигурителният институт ще издава уникален код за достъп до електронната услуга, който лекарите ще получават по електронна поща чрез подписано с електронен подпис съобщение. Така ще се гарантира сигурността на информацията, информира bTV.