Експерт: Гражданска отговорност ще поскъпне с до 15% до края на 2014 г.

Обмислят създаване на сезонен вариант на полицата

С между 10 и 15 % ще поскъпне задължителната застраховка „Гражданска отговорност" тази година. Това прогнозира в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на едно от големите застрахователни дружества у нас Стоян Проданов. Той потвърди, че браншът подкрепя идеята за създаване на т.нар. „сезонна полица", но ако има строг контрол.

Председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов съобщи, че ще бъде създадена работна група за подобна законодателна промяна в Кодекса на застраховането.

Идеята за създаване на „Гражданска отговорност" със сезонен характер е нещо, за което браншът настоява отдавна. Причината е, че така хората, които използват превозните си средства само през лятото например, ще имат възможност да плащат по-ниска цена от целогодишната полица.

От Асоциацията за застрахователна сигурност са категорично против подобна промяна. Оттам са категорични, че тя ще ощети коректните шофьори.

Идеята за сезонност на задължителната полица лансира зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. За да се случи това, трябват промени в Кодекса за застраховането, а такива предстоят до края на годината или началото на 2015 г. заради въвеждане на нова евродиректива, информира в. “Труд”.

Идеята ще бъде обсъдена в работна група с представители на МВР, застрахователния бранш и всички заинтересовани страни Групата тепърва ще се сформира. Тя трябва да се произнесе как ще се контролира дали водачът ползва автомобила си само сезонно.