Европейският доброволчески корпус за хуманитарна помощ като мярка за борбата с младежката безработица

Евродепутатът Моника Панайотова участва в пленарния дебат по предложението за Регламент за създаване на Европейски доброволчески корпус за хуманитарна помощ.
Г-жа Панайотова приветства българския еврокомисар Кристалина Георгиева за последователните усилия и за получената висока обществена подкрепа от гражданите за инициативата, благодарение на активното им включване при подготовката на регламента.
"Помня момента, когато преди две години, представлявайки ресорната Комисия по европейски въпроси в българския парламент, различните парламентарни групи подкрепихме единодушно създаването на Европейския доброволчески корпус", отбеляза г-жа Панайотова. Тя подчерта значението на инициативата за повишаване интереса и осведомеността за хуманитарната помощ сред гражданите на ЕС и за засилване на тяхното чувството за европейска идентичност.
"Инициативата може да изиграе важна роля в професионалната реализация на младите хора, чрез възможностите за обучение, натрупване на неформален опит, включване в Мрежата и Регистъра на доброволците на ЕС за хуманитарна помощ. Признаването на натрупания доброволчески опит от младите като професионален стаж е подходяща и необходима мярка за борба с младежката безработица", подчерта още г-жа панайотова.
Тя приветства осигуряването на координация и взаимно допълване между инструментите за хуманитарна помощ на ЕС, като по този начин ще бъде гарантирана добавената стойност на хуманитарните дейности и ефективното използване на средствата на европейския данъкоплатец.