Възможно е леко поскъпване на хляба

Потреблението на бял хляб през последните години значително е намаляло

По-високи добиви при пшеницата и ечемика очакват зърнопроизводителите в Ямболско. От бранша прогнозират слабо повишение на цената на хляба. 

Меката зима се е отразила добре на есенниците и в момента състоянието им е много добро. За ечемика и пшеницата опасността от измръзване през март и април е минимална, смята зърнопроизводителят Динко Жеков, информира БНР.

Цената на хляба през следващите месеци ще се задържи на същите нива, като не е изключено леко повишение, обясни фермерът. Той обясни: „Това, което е в момента, около 1 лев да се продава по магазините за този 700 грама, големият който е, така остава някой лев и за производителя на хляб. Щом се продава на 1 лев на магазина, той излиза от нас на 70-80 стотинки“.

Потреблението на бял хляб през последните години значително е намаляло, но не се забелязва повишение на консумацията на пълнозърнест хляб, показват наблюденията на хлебопроизводителите.

Няма основание за увеличаване на цената на хляба, увери земеделският министър Димитър Греков в началото на месец декември миналата година. Така той отхвърли възможността за плавно поскъпване, поискана от производителите.

Искането на бранша беше аргументирано с очаквано чувствително поскъпване на пшеницата и брашното. „Пшеницата, която купиха, беше на изключително ниска цена, почти на себестойността й”, аргументира се ресорният министър. Той не изключи, незначително по думите му, поскъпване на хляба, но не и в близките месеци, информира bTV.