Уникална изложба на традиционни родопски мартеници в Смолян

В инициативата са се включили деца от местните детски градини и училища, както и хора от Дневния център за лица с увреждания

Днес на изложба в Смолян ще бъдат представени 85 уникални родопски мартеници, съобщават пред "Фокус" организаторите.

Между 17 и 21 февруари в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" традиционно бяха отворени вратите на Ателието за изработване на родопска мартеница - за всички ентусиасти, желаещи да тестват уменията си по ръчен труд в опит да създадат красива мартеница по "едновремешните" обичаи.

Тази година са се включили общо 110 участници. Преди да се захванат с изделията си, организаторите на инициативата са ги запознали с всички обичаи около празника 1 март и с характерните за родопския край традиции по изработване на мартеници.

Целта е била участниците да се опитат сами да измайсторят такава мартеница, като вложат собствените си умения и виждане.

В проявата са се включили деца от две детски градини в Смолян, както и представители на две училища и една професионална гимназия. Както всяка година, така и тази, в Ателието са работили и потребители от Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Звънче”.

Уникалната изложба ще бъде открита днес от 14:00 часа в Регионалния исторически музей и ще продължи до 19:00 часа.