Внимание! Хормонално месо на българския пазар

Контролът над храните не може да обхване всички продукти по магазините, признават от БАБХ

Внимание! С всяка покупка на пилешко месо ни грози теоретичната опасност да погълнем за десерт "хормонален коктейл".

Причината е, че контролът над храните не може да обхване абсолютно всеки продукт, който излиза на пазара. Това призна д-р Тодорка Янковска от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Както в България, така и на Запад, лабораторните изследвания, които следят за наличието на тези вещества в месните произведения, обхващат само представителна извадка от цялата реализирана продукция. Те не могат да изследват, съответно да гарантират "чистотата" на всяко месо по магазините.

Макар че медиите у нас вече алармираха за няколко случая с деца, които след прием на пилешко страдат от хормонален дисбаланс. Анализите от програмата за контрол на остатъци от ветеринарно-медицински продукти в живи животни и в продукти от животински произход обаче не са констатирали наличие на хормони в месо на българския пазар до този момент. С други думи, точно тези партиди са останали извън лабораторния анализ на БАБХ, което на практика означава, че на пазара може да има и още произведения с високо съдържание на антибиотици или хормони.

Тенденцията е аналогична и в европейски мащаб - за около 30 години в цяла Европа има само няколко установени случая на завишени нива на хормони в пилешкото месо, сподели експертът в студиото на ТВ7.