Невероятно, но факт – има такива музеи!

Музеите не са това, което бяха и могат да ви шокират

Музеите са учреждения, които събират, съхраняват и публично излагат различни предмети и свързана с тях информация, които представляват обществен интерес.

Те са пазители на паметта, културата и историята, които съхраняват и излагат хилядолетни образи, предмети и епохи. Като институции те „консервират“ духа на времето и го пренасят в настоящето.

Най-странните музейни експозиции в световен мащаб, които шокират, провокират и завладяват с ексцентричността си.

Музей на юфката
Ако сте любител на юфката, „Музеят на Юфката“ „Момофуку Андо“ в Япония , е точното място за вас. Тук свободно можете да задоволите гастрономическите си потребности, похапвайки над 5000 вида юфка. Музеят отразява задълбчено историята на полуфабрикатите, екзотичните аромати и тестените вкусотии.

Музей на тоалетните
„Музеят на тоалетните“ в Делхи, Индия несъмнено ще привлече вашето внимание. Странното място събира „историята на тоалетната“ през вековете. Тук ще намерите богата колекция от санитарни съоръжения, направени от дърво, метал, пластмаса и порцелан. Може би си задавате въпроса защо точно в Индия? Отговорът се крие в самата цел на музея и неговите експонати- популяризирането на тоалетната и хигиенните навици в най-бедните райони на Индийския субконтинент.

Музей на фалосите
„Музеят на фалосологията“ се намира в малкото рибарско градче Хюзавик, в северната част на Исландия и е построен от учителя по испански и история Сигурдур Хиартарсон. Идеята го осенила, когато получил за подарък камшик, направен от сушен телешки пенис. Впоследствие допълнил колекцията си с мъжки атрибути от кит, кон, бяла мечка, кашалот и други представители на животинския свят.

Музей на менструацията
Природата е направила голяма услуга на мъжете, спестявайки им това изумително нещо, наречено „менструален цикъл“. Именно на този физиологичен процес се е посветил Музеят на менструацията и женското здраве във Вашингтон. В него могат да се видят изложби, проследяващи историята на дамските превръзки и тампоните, а също така е изследвани и отношението на хората към менструацията през вековете.

Музей на средновековните инструменти за мъчения
Тази забележителност се е превърнала в рай за садистите и ад за хората със слаби нерви. Експозицията демонстрира десетки съоръжения за изтезания и болка.

Музей на съмнителните медицински съоръжения
Това кътче отваря вратите на въображението в света на медицинските приспособления от всякакъв характер и е в Минесота. Тук са тези инструменти, за които се смятало, че лекуват главоболие, хрема, крив нос или алармираща простата.

Музей на вибратора
Античен музей на вибратора в Сан Франциско има богата колекция на древни вибриращи играчки, използвани в миналото за лечение на истерични жени, тук е показан и първият вибратор на ток.

 

Галерията можете да видите тук.