Скандален е първият законопроект след 9 месеца "министерстване"

Борисов: Kaбинетът не иска да има състезателна процедура за избор на партньори от частния сектор

Скандално е, след 9 месеца "министерстване" първият законопроект, който министърът на регионалното развитие предвижда да внесе, е Закон за отмяна на закона за публично - частното партньорство!

Това написа Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=5126

Според него "Настоящият закон предвижда публичният партньор да определя частния партньор чрез провеждане на процедура при реда и условията на Закона за обществените поръчки, като критерият при избора е “икономически най-изгодна оферта” – а, какво лошо има в това, пита още лидерът на ГЕРБ.

Или казано с думи прости - правителството не иска да има състезателна процедура за избор на партньори от частния сектор, а те да бъдат посочвани по лична преценка и по нечие "указание", убеден е Борисов.

По думите му отпадането на критерия "икономически най-изгодна оферта" означава, че цената и другите критерии ще се определят на "тъмно" по лична преценка!

Борисов подчерта, че наглостта не спира до тук, в мотивите пише: "може да се отбележи, че действащата нормативна уредба на ПЧП в България е съобразена принципно с европейските изисквания, но не са налице достатъчно механизми, които да гарантират съответствието между държавните и общинските приоритети в областта на ПЧП, включително изрично предвидено задължение за съгласуваност между програмните документи на национално и общинско ниво".

Според лидера на ГЕРБ директно казано - законът отговаря на европейските изисквания, но пречи на приоритетите на управляващите да сключат неизгодни за държавата и данъкоплатците договори, но изключително изгодни за тях самите. Явно някой "важен" проект не може да мине и сега цял закон ще отменят, изтъква Бойко Борисов.

Той е категоричен, че „абсолютно несъстоятелен е и аргументът, че понеже досега нямало сключени договори за ПЧП по този закон, значи не работи и трябва да бъде отменен - но да не забравяме, че той е в сила едва от началото на 2013 г., година в която имаше извънредна политическа обстановка и се смениха три правителства”.

Факт е, че Законът за ПЧП има много несъвършенства и слабости. Има проблеми при неговото прилагане на практика, но това не означава, че трябва да бъде изцяло отменен. Достатъчно е, да се направят необходимите промени и да бъде усъвършенстван, включително и чрез под - законови нормативни актове.

Но да се действа на принципа "няма човек - няма проблем" или "няма закон - няма проблем" е повече от абсурдно и скандално, заключи лидерът на ГЕРБ.

Статусът на Борисов можете да видите тук.