Скандално! Русия обвини Върховната Рада в неонацизъм и тероризъм!

Външното министерство на Руската федерация публикува шокиращо становище по ситуацията в Украйна

Вчера (24 февруари) руското външно министерство излезе с официално становище по ситуацията в Украйна, в което обвини новоизбраното правителство в диктатура, неонацизъм и тероризъм. Вижте пълния текст на становището:

„Русия е крайно обезспокоена от развитието на ситуацията в Украйна.

През последните дни в столицата и няколко други градове в страната въоръжени бандити, екстремисти на ултранационалистически организации, се борят с правоприлагащите органи, които стояха в защита на гражданите и на интересите на сигурността на държавата.

Споразумението за разрешаване на кризата в Украйна от 21 февруари не е изпълнено, въпреки факта, че свидетели на подписването му бяха външните министри на Германия, Франция и Полша, а САЩ, Европейският съюз и други международни организации приветстваха този документ.

Авантюристите не са били обезоръжени и отказват да напуснат улиците на градовете, които те фактически контролират, насилието продължава.

Удивително е как редица европейски политици побързаха да подкрепят обявяването на президентските избори в Украйна през май, въпреки че споразумението от 21 февруари предвижда, че изборите трябва да се проведат само след приключването на конституционната реформа. Ясно е, че за да има успех тази реформа, в нея трябва да участват в всички политически сили в Украйна и всички региони на страната, а резултатите от нея да бъдат обект на национален референдум. Убедени сме в необходимостта да се отговори напълно на загрижеността на депутатите на източните и южните райони на Украйна, Крим и Севастопол, която те изразиха на конгреса в Харков на 22 февруари.

 

Освен това сме дълбоко загрижени относно легитимността на действията на Върховната рада на Украйна. Като се припомни реално единствено необходимостта от една „революционна целесъобразност”, там бяха подпечатани „решения” и „закони”, включително такива, насочени към нарушаване човешките права на руските и други национални малцинства, живеещи в Украйна.

Те призовават за почти пълна забрана на руския език, лустрация, ликвидация на партии и организации и на нежеланите медии, премахване на ограниченията върху насърчаването на неонацистката идеология.

Поемат по курса на диктаторски и дори терористични методи, за да потискат несъгласието в различните региони на Украйна.

Чуха се и заплахи по отношение на православните храмове.

Радикалните националисти продължават да се присмиват на паметниците в различни украински градове, а в някои европейски столици техните поддръжници оскверняват паметници на съветски войници.

Тези развития подкопават споразумението от 21 февруари, дискредитират неговите инициатори и гаранти и представляват заплаха за гражданския мир, за стабилността и сигурността на гражданите в обществото.

Длъжни сме да отбележим, че от позицията на някои от нашите западни партньори не изглежда да ги е грижа за съдбата на Украйна, а само за едностранните геополитически разчети. Не се чуват принципните оценки на престъпните действия на едни екстремисти, включително на неонацистки и антисемитски прояви. Вместо това, съзнателно или несъзнателно се насърчават подобни действия. Създава се впечатлението, че споразумението от 21 февруари, с мълчаливото съгласие на съответните външни спонсори, се използва само като прикритие за насърчаването на един сценарий за насилствена промяна на властта в Украйна, без никакво желание да се търси консенсус в интерес на националното примирие. Особено тревожни са опитите в този сценарий да се въвлекат международни организации като Върховния секретариат на ООН.

Призоваваме всички, които участват в кризата в Украйна, да проявяват максимална отговорност и да не допускат по-нататъшното влошаване на ситуацията, за да може тя да се върне на правната си рамка и да прекъсне лавирането на властта на екстремистите."