Тристранката прие предизборните помощи, но подмина пенсионната реформа

Липсата на ефективен механизъм за вдигането на пенсионната възраст трупа загуби за системата

Въпросът за нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране остана нерешен и след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). А синдикати, работодатели и управляващи принципно се бяха събрали да говорят за пенсионната реформа. Това предаде Нова телевизия.

В момента възрастта за пенсия за жените е близо 61 години, а за мъжете – близо 64. За да наваксаме европейските стандарти обаче рано или късно тези прагове трябва да се вдигнат.

А след като правителството спря така наречения план „Дянков”, който предвиждаше възрастта да се вдига с по 4 месеца всяка година, докато не стигне съответно 63 и 65 години, управляващите така и не предложиха адекватна алтернатива.

Колкото повече се бави приемането на подходящ механизъм в тази посока, толкова повече липсата му ще натовари финансово пенсионната реформа.

За липсата на план социалният министър Хасан Адемов се защити, като заяви, че от него едва ли не се изисква да напише реформата „на крак”.

Все пак дискусии по темата днес нямаше. Такива липсваха и по отношение на предвижданата от кабинета предизборна помощ с размер 30 лева, тъй като членовете на Тристранката единодушно я приеха. Остава да мине само през редовното заседание на Министерски съвет.

Темата, която предизвика сблъсък между синдикати и управляващи, беше предложението на вторите за това децата или вдовицата на починал висшист да могат да купят за стаж неговите 5 години учене и да получават социална пенсия.


„Считаме, че покупко-продажба на пенсии не може да се прави. Стига сме решавали социални проблеми чрез пенсионната система”, призова Ася Гонева от КНСБ.


Оттам изчислиха, че откупуването на петте години учене за стаж на починалия, биха натоварили пенсионната система с много повече от 5-годишно изплащане на социални пенсии на роднини.