50 селища са на воден режим заради липсата на сняг

Най-тревожна е ситуацията в областите Кюстендил, Шумен, Русе и Пловдив

50 селища у нас са на воден режим заради липсата на сняг. По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в много язовири има пет пъти по-малко вода от необходимия минимум. Най-тревожна е ситуацията в областите Кюстендил, Шумен, Русе и Пловдив.

Пет асеновградски села, сред които и село Червен, са обречени на драстичен воден режим посред зима.Потърпевши от цялата работа са хората. Това е така, тъй като за пиене те си купуват минерална вода, а водомерите отчитат въздуха в тръбите, информира Нова телевизия.

В Червен, както и в останалите четири села на режим, водоснабдяването се извършва гравитачно, от повърхностен водоизточник, чийто дебит е силно намалял. Заради недостатъчните валежи в момента драстично е спаднало нивото на язовирите в региона. Ако скоро не завали, вода за населението в засегнатите села ще се доставя с водоноски.

Другата причина за липсата на вода е остарелият водопровод. Проект за подмяна на старите тръби има, но пари няма. Необходими са 3 милиона лева.

Припомняме ви, че в началото на месеца директорът на „ВиК Перник” инж. Камен Каменов обяви, че ако до края на февруари не завали сняг, в града ще бъде въведен воден режим. Заради засушаването разходът на вода е 30 пъти над притока.