Кой е първият човек от България с профил във Facebook?

В началото Ваня ползвала Facebook главно за обмен на снимки и поддържане на връзка с приятели

Немалка част от българите имат профил във Facebook, но кой е първият наш сънародник, който се „появява” в социалната мрежа? Оказва се, че това е Ваня Пешева, която се регистрира там на 1 март 2004 г., съобщи 24 часа.

Това става по-малко от месец след като Марк Зукърбърг пуска Facebook за ползване - само за студенти от Харвард , и точно в деня, в който го прави достъпен за още 9 университета.

"Нямам спомен как точно съм се регистрирала. Предполагам, че просто съм чула от приятели и съм си направила профил", разказа Ваня. 32-годишната българка живее в Испания от миналата неделя.

Когато чува за първи път за Facebook през 2004 г., Ваня учи икономика в престижния университет Йейл. "Не че съм знаела нещо повече от останалите хора, просто съм се случила на такова място", обясни момичето, след като научи от вестника, че е първата българка с профил в мрежата.

В началото Ваня ползвала Facebook главно за обмен на снимки и поддържане на връзка с приятели.

"По това време завършихме университета, пръснахме се по света в нови приключения и имахме много да си споделяме. Постепенно се превърна в начин да следя събитията в България и по света. Например за събитията в Украйна се информирам от постове и статии, препоръчани от приятели украинци, за случващото се у нас също се доверявам на коментари на приятели, разказа младата жена.