Напрежение в гърменското село Рибново

Трети ден учебният процес в училището е заложник на политически декларации

Продължава напрежението в гърменското село Рибново, след като в средата на миналата седмица временно изпълняващият длъжността директор на средното училище - Манчо Джуркин, бе уволнен от поста, съобщава Актуално.

Трети ден учебният процес в училището е заложник на политически декларации и взаимни обвинения. Директорът Джуркин и част от учителския колектив твърдят, че зад уволнението стои кадруването на местния депутат Ахмед Башев, също родом от село Рибново. Местната власт и другата част от педагозите са категорични, че приближените до временния директор роднини и приятели, също преподаватели в училището, умишлено създават напрежение и не позволяват на децата да влязат в класните стаи.

В началото на януари по сигнал Регионалният инспекторат по образование извърши проверка в училището, която констатира „редица нарушения, повечето от тях тежки, системни във времето и влошаващи качеството на учебния процес". Заради някои от тях дипломите на учениците, завършили миналата година, може да бъдат обявени за невалидни.

Днес ще бъде направен поредният опит новоназначения временен директор Светослав Беков да влезе в заключения кабинет и поеме ръководството на училището, в което преподава биология.

От община Гърмен са готови да изпратят комисия и с помощта на полицията да въведат новия директор. Очаква се учители от Рибново и други населени места в общината да протестират пред сградата на училището в подкрепа на уволнения Джуркин.

Призовавам децата да си идват на училище, не можем да спрем учебния процес, призова уволнения директор и учител Манчо Джуркин. Той разказа, че снощи в Рибново спешно се появил Ахмед Башев, събрал местния актив на ДПС и им наредил на изразят и "другата позиция". Джуркин обясни, че има много учители, които го подкрепят. Те са категорични, че няма да влязат в клас до връщането на директора на поста му, опасяват се, обаче, че следващите уволнени ще са те.

Около 50-50 деца от общо 260 са в клас в момента.

Ще търсим компромис при цялата ситуация, заяви на свой ред кметът на Рибново. Той посочи, че през 2003 г. имало същата ситуация, тогава страните седнали, разговаряли и намерили разрешение на проблема.